Foto: PETA UK en ECOPEL onthullen langverwachte muts van imitatiebont voor Britse koninklijke wacht

Foto: PETA UK en ECOPEL onthullen langverwachte muts van imitatiebont voor Britse koninklijke wacht

Amsterdam – PETA UK en producent van luxe imitatiebont ECOPEL hebben vanmorgen ’s werelds eerste imitatie-berenbont onthuld dat niet te onderscheiden is van de echte berenvellen die worden gebruikt voor de mutsen van de Queen’s Guard.

Een foto van de baanbrekende muts is hier beschikbaar.

ECOPEL – dat imitatiebont maakt voor topontwerpers – schonk zijn tijd en expertise en bouwde speciale machines om het materiaal te produceren. Het imitatie-berenbont komt niet alleen overeen met de exacte lengte van echt bont, maar is ook eenvoudig 100% waterdicht te maken – zoals bevestigd door een auteursrechtelijk beschermde test van het Britse Ministerie van Defensie (MoD), in opdracht van PETA uitgevoerd in het geaccrediteerde laboratorium van het MoD. ECOPEL heeft aangeboden om het MoD tot 2030 gratis te voorzien van imitatie-berenbont.

“Het humane, hoogwaardige imitatiebont dat door ECOPEL is gemaakt, geeft een knipoog naar traditie en voorkomt dat gevoelige beren wreed worden gedood voor hun vacht”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “PETA ziet graag dat deze muts van de 21e eeuw – die de bontvrije waarden van Hare Majesteit en dierenminnende Britten weerspiegelt – snel in gebruik wordt genomen.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons zijn om te dragen” – geeft aan dat sommige beren meerdere keren worden neergeschoten voordat ze sterven, en anderen ontsnappen enkel en alleen om later dood te bloeden. Wanneer moederberen worden gedood, worden hun welpen achtergelaten om te verhongeren. Een Freedom of Information-verzoek onthulde dat alleen al in de afgelopen zeven jaar meer dan £ 1 miljoen aan Brits belastinggeld is besteed aan 891 van de berenmutsen – die slechts ter decoratie dienen en geen militair doel hebben.

In tegenstelling tot berenbont, dat moet worden behandeld met giftige chemicaliën om te voorkomen dat het ontbindt, wordt het imitatiebont van ECOPEL geproduceerd in milieuvriendelijke fabrieken met een gesloten kringloop. In de loop der jaren heeft de MoD het bont van luipaarden en bevers vervangen door imitatiebont. Bijna twintig jaar nadat het Verenigd Koninkrijk de pelsdierfokkerij verbood, en met de verwachting van een Brexit-verbod op de invoer van bont, is een beproefd alternatief voor berenbont nu klaar om te worden uitgerold.

Beroemdheden die een beroep hebben gedaan op het MoD om de berenmutsen te vervangen door humaan imitatiebont zijn onder meer Sir Paul McCartney, Pamela Anderson, Stella McCartney, Ricky Gervais, Joanna Lumley en wijlen Sir Roger Moore. De Britse premier Boris Johnson steunde het initiatief ook en zei dat mutsen van synthetisch bont zouden moeten worden gebruikt als ze “een paar beren zouden helpen redden”. PETA dringt er nu bij de premier op aan om zijn woord waar te maken door de MoD te instrueren om voor alle toekomstige mutsen over te schakelen op het nieuwe imitatiebont.

PETA verzet zich tegen speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht. Ga voor meer informatie naar PETA.nl of volg de organisatie op FacebookTwitter of YouTube.

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

#