Foto’S: 100.000 Handtekeningen Tegen Dierproeven Overhandigd Aan Parlement

Voor directe publicatie:

15 december 2015

Contact:

PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

PETA Nederland pleit voor ondersteuning van motie om grootste apenonderzoekscentrum in Europa te sluiten

Den Haag – Volgende week zal het Parlement stemmen over de motie van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk om een plan op te stellen voor de afbouw en beëindiging van experimenten op apen in Nederland, en voor de sluiting van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk – het grootste apenonderzoekslaboratorium in Europa. Dit is de reden waarom PETA Nederland (van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor experimenten”) vandaag het Parlement informeerde dat PETA en haar zusterorganisaties meer dan 100.000 handtekeningen hebben ontvangen ter ondersteuning van de motie van Kamerlid Jasper van Dijk.

Foto’s van het evenement zijn hier, hier en hier beschikbaar.

“In Nederland worden meer dan 1300 apen gefokt en opgesloten voor experimenten die wreed, geldverspillend en onbetrouwbaar zijn”, zegt PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra. “PETA-supporters uit heel Europa willen dat deze wrede apengevangenis wordt gesloten en dat de Nederlandse overheid het zinloze leed van deze dieren voorkomt.”

Op het BPRC worden ongeveer 1300 resusapen en klauwaapjes gevangen gehouden in kale, metalen kooien die nauwelijks groter zijn dan hun eigen lichaam. De dieren worden geïnjecteerd met slopende, dodelijke ziekten als knokkelkoorts, HIV/AIDS en malaria, ondanks dat studies aantonen dat dierproeven niet kunnen voorspellen wat er kan worden verwacht bij de mens. Moderne onderzoeksmethoden – zoals geavanceerde experimenten met menselijke cellen en weefsels, computermodellen en beeldvormende technieken en innovatieve biotechnologie zoals organen-op-een-chip – zijn diervriendelijker, besparen geld en repliceren de menselijke fysiologie veel nauwkeuriger dan primitieve experimenten op primaten.

Voor meer informatie kunt u terecht op PETA.nl, of klik hier.