FOTO’S: 100 BIJNA NAAKTE DEMONSTRANTEN VULLEN DE LUCHT MET ‘BLOED’ OM AANDACHT TE VRAGEN VOOR DE MARTELING VAN STIEREN IN PAMPLONA

Voor directe publicatie:

5 juli 2017

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 873; [email protected]

Activisten uit de hele wereld eisen een einde aan bloederige stierengevechten

Amsterdam – Voor aanvang van de stierenrennen op het San Fermín festival, verzamelde bijna 100 PETA en AnimaNaturalis activisten in het centrum van Pamplona met weinig meer dan ‘stierhoorns’ op en zwart ondergoed aan met de woorden “Stop Stierengevechten” geverfd op hun lichamen. De joelende demonstranten braken tegelijkertijd banderillas met rode poederverf over hun hoofden, om zichzelf en de lucht rondom hen te bedekken met “bloed”.

Foto’s van de demonstratie zijn hier, hier, hier en hier verkrijgbaar, en videobeelden zijn hier verkrijgbaar.

“Dieren moeten gerespecteerd en beschermd worden en niet door een menigte worden opgejaagd naar een arena, waar ze worden getergd, gestoken en doorboord,” zegt PETA Nederland-woordvoerder Yvonne Lemmen. “Stierengevechten horen niet thuis in een beschaafde wereld. PETA verzoekt compassievolle mensen over de hele wereld om dit bloederige spektakel te vermijden, en we verzoeken Pamplona om zich aan te sluiten bij de meer dan 100 Spaanse dorpen en steden die het hebben verbannen. ”

PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit dat “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor vermaak” geeft aan dat voorafgaand aan het stierenrennen de stieren vaak worden gekweld met elektrische poken en scherpe stokken. De dieren glippen en glijden door de nauwe straten en worden achtervolgd door honderden mensen voordat ze bij de stierenenvechtarena aankomen. Daar wordt een enkele stier door maar liefst acht mensen getergd, geslagen en doorboord met dolken en harpoen-achtige banderillas, tot de stier verzwakt raakt door bloedverlies. Vervolgens steekt de matador het uitgeputte dier met een zwaard neer en snijdt een beul het ruggenmerg van het dier door. Veel stieren verdrinken in hun eigen bloed als de matador niet goed mikt en met zijn zwaard in de longen van het dier steekt in plaats van het hart. Vaak zijn de dieren verlamd, maar nog bij bewustzijn, als ze worden vastgeketend en uit de arena worden gesleept.

Voor meer informatie, bezoek alstublieft PETA.nl.

#