Foto’s: Bijna naakte anti-stierengevecht demonstranten dompelen zichzelf onder in ‘bloed’

Voor directe publicatie:

5 juli 2016

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

Activisten uit de hele wereld komen naar Pamplona’s belangrijkste plein om einde aan wrede stierenrennen te eisen

Amsterdam – Met weinig meer dan ‘stierhoorns’ op en meertalige borden in hun handen met daarop de tekst: “Pamplona:Bloedbad voor stieren”, verzamelden 75 activisten uit de hele wereld zich voor het gemeentehuis in Pamplona om liters ‘bloed’ over zichzelf te gieten. Het protest, georganiseerd door onze zusterorganisatie PETA UK en de Spaanse groep AnimaNaturalis, vond plaats op de vooravond van het stierenrennen evenement tijdens het jaarlijkse San Fermín Festival, waar tientallen stieren worden geslagen en geterroriseerd terwijl ze vallen en uitglijden door de nauwe straten op weg naar een gewelddadige dood in Pamplona’s arena.

Foto’s van het evenement zijn hier, hier en hier beschikbaar, en een video is hier beschikbaar.

“Elk van de stieren die in de straten van Pamplona worden geterroriseerd, zal voor een schreeuwende menigte in de arena een martelende dood sterven”, zegt PETA Nederland-woordvoerder Yvonne Lemmen. “We roepen op tot een definitief einde aan deze door velen veroordeelde vertoning van leed en bloed.”

Tijdens een typisch stierengevecht wordt een enkele stier door maar liefst acht mensen getergd, geslagen en doorboord met dolken en harpoen-achtige banderillas, tot de stier verzwakt raakt door bloedverlies. Vervolgens steekt de matador het uitgeputte dier met een zwaard neer en snijdt een beul het ruggenmerg van het dier door. Veel stieren zijn verlamd maar nog bij bewustzijn, als ze worden vastgeketend en uit de arena worden gesleept.

PETA’s motto deels luidt “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor amusement”.Voor meer informatie kunt u terecht op PETA.nl.

#