Foto’s: demonstranten in beschermende pakken eisen: ‘sluit bontfokkerijen nu’

Per direct uit te geven:

18 mei 2020

 

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

 

FOTO’S: DEMONSTRANTEN IN BESCHERMENDE PAKKEN EISEN: ‘SLUIT BONTFOKKERIJEN NU’

Nu het Coronavirus is aangetroffen op vier nertsenfokkerijen roept PETA de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op tot actie

 

Den Haag – Naar aanleiding van berichten dat nertsen inmiddels op vier bontfokkerijen in Noord-Brabant positief getest zijn op het coronavirus, zijn PETA-sympathisanten gekleed in beschermende pakken vandaag neergestreken nabij het binnenhof om de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, op te roepen om de deadline voor de geleidelijke sluiting van nertsfokkerijen in Nederland, die nu is gesteld op 2024, te vervroegen. PETA heeft de minister een brief gestuurd waarin ze wordt opgeroepen actie te ondernemen en het verbod op de bontfok per direct in te stellen.

Foto’s van de actie zijn hierhier en hier beschikbaar.

“Nu het coronavirus zich als een lopend vuurtje verspreidt over bontfokkerijen, kan de regering geen dag langer meer wachten met het sluiten van deze smerige inrichtingen, laat staan vier jaar”, zegt PETA’s campagne-adviseur, Mimi Bekhechi. “PETA roept minister Schouten op om nu een einde te maken aan de bontfok in Nederland, voordat nóg een nerts of een medewerker dit dodelijke virus oploopt.”

SARS en het nieuwe coronavirus infecteerden eerst mensen die in direct contact kwamen met wilde dieren in gevangenschap op levendedierenmarkten. Deze markten vertegenwoordigen een soortgelijk risico voor de volksgezondheid als bontfokkerijen, waar nertsen in krappe kooien zitten opgesloten en waar ziektes zich eenvoudig kunnen verspreiden.

Niet in staat om natuurlijk gedrag te vertonen, worden nertsen vaak gek van hun opsluiting. Sommigen gaan zelfs zelf-kannibaliseren: ze knagen aan hun eigen poten of staart als gevolg van de voortdurende psychische en lichamelijke kwellingen. Ze worden op een gruwelijke manier gedood, bijvoorbeeld door vergassing of elektrocutie.

PETA, wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te dragen”, zet zich af tegen het speciësisme, de overtuiging dat mensen superieur zijn. Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

 

#