Foto’S: Inditex Doneert Meer Dan €890.000 Aan Angorawollen Kleding Aan Vluchtelingen In Irak

Voor onmiddellijke publicatie:
9 oktober 2015

Contact:
Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

Na het ondertekenen van de PETA US angoravrije belofte, geeft ’s werelds grootste kledingketen meer dan 30.000 truien en jassen weg aan oorlogsslachtoffers

Amsterdam – Toen Inditex, ’s werelds grootste kledingketen, van PETA US vernam dat op angorafokkerijen de vacht uit de huid van levende konijnen wordt gerukt, heeft het bedrijf angorawol voor altijd verbannen. Nu doneert de retailer – dat onder andere de merken Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti en Bershka bezit – haar resterende voorraad van meer dan 30.000 gloednieuwe angorawollen kledingstukken, met een winkelwaarde van meer dan € 890.000, aan vluchtelingenkampen in Sulaimaniya and Diyala.

Foto’s van de distributie zijn hier, hier, hier en hier beschikbaar. (foto credit: Ahmad Mousa/Demotix).

“PETA kan de konijnen die werden gedood nadat de vacht van hun lichaam werd gerukt of met geweld uit hun huid werd gesneden, niet terugbrengen. Maar we kunnen nog steeds degenen helpen die al zoveel hebben verloren”, zegt PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra. “Inditex’s gift biedt een beetje warmte en vriendelijkheid aan een door tragedie getroffen deel van onze wereld.”

Zoals onthuld in een PETA exposé van een PETA Azië onderzoek, schreeuwen sommige konijnen die gebruikt worden voor angora het uit van de pijn als hun vacht wordt afgerukt, terwijl anderen worden geknipt of geschoren en door de scherpe gereedschappen steevast gewond raken in hun wanhopige strijd om te ontsnappen. Daarnaast veroordeelt de angora-fokindustrie deze intelligente en sociale dieren tot jaren van isolatie in kleine, smerige draadgazen kooitjes.

Inditex maakt deel uit van een groeiende lijst van meer dan 110 topmerken en retailers – waaronder C&A, HEMA, Gaastra, SuperTrash, H&M, French Connection, ASOS, Calvin Klein, Stella McCartney en Tommy Hilfiger – die angorawol definitief hebben verbannen na contact met PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te dragen” –en haar internationale zusterorganisaties.

Ga naar PETA.nl voor meer informatie over angora.

#