Geblinddoekte Activisten Protesteren Tegen Benetton Vanwege Wreedheden Tegen Schapen

Multinational houdt dieren gevangen voor het testen van honden- en kattenvoer

Voor onmiddellijke uitgave:
11 augustus 2004

Contactpersonen:
Sean Gifford +44 (0) 20 7357 9229, toestel 226
Dawn Carr +44 (0) 20 7357 9229, toestel 224

Utrecht ? Activisten in gevangenispakken met katten- en hondenmaskers zullen zichzelf in hokken proppen om daarmee het lijden te illustreren van dieren die worden verwaarloosd en gedood in primitieve tests uitgevoerd door het dierenvoerbedrijf Iams (dat ook Eukanuba produceert), onderdeel van Procter & Gamble (P&G). Bezorgde PETA-leden en consumenten van honden- en kattenvoer zullen ook demonstreren. Tevens worden videobeelden getoond van de vreselijke omstandigheden bij een contractlaboratorium van Iams.

Datum: 12 augustus
Tijd:     12 uur precies
Plaats:  Vredenburg

Een recent undercoveronderzoek van PETA bracht verschrikkelijke omstandigheden boven water bij een laboratorium in de Verenigde Staten dat in opdracht van Iams werkte. Er werden minstens 27 honden ‘vernietigd’, terwijl anderen overleden aan aandoeningen die niet werden behandeld. Dit alles ondanks de verzekering van Iams dat er bij geen enkele Iams-test ooit opzettelijk dieren zouden worden gedood. Andere activiteiten van Iams waren even gruwelijk. Een informant bij een laboratorium in Oostenrijk maakte er melding van dat honden die worden gebruikt regelmatig worden geschopt en geslagen door een vivisector, wiens salaris zou worden gefinancierd door Iams. Veel honden werden neurotisch door opsluiting in te kleine betonnen cellen voor periodes tot zeven jaar. Het PETA-onderzoek in het laboratorium van Iams bracht ook de volgende zaken boven water:

? Honden die voor onbepaalde tijd opgesloten zaten in kleine kooien en kerkerachtige ruimtes;
? Honden wiens stembanden operatief werden verwijderd zodat ze niet konden blaffen;
? Honden die te lijden hadden van onbehandelde oorinfecties, rotte tanden en gewonde poten;
? Meldingen van medewerkers van een levend, jong katje dat door een afvoer werd gespoeld;
? Doodsbange, vervreemde dieren die als een klein hoopje in hun kooien zitten;
? Kennels die veel te warm zijn tijdens de zomer en rond het vriespunt liggen in de winter;
? Honden die via buisjes in hun keel onder dwang plantaardige olie moeten slikken.

“Iams houdt op wrede wijze honden en katten gevangen voor proeven, terwijl het bedrijf de consument voorliegt over zijn zorg voor dieren”, aldus PETA Europe Director of European Campaigns Sean Gifford. “Voer voor huisdieren dient thuis te worden getest, niet op opgesloten, eenzame honden en katten in laboratoria verborgen voor het oog van het publiek.”

PETA?s campagne tegen Iams kreeg onlangs steun van de bekende Nederlanders Henny Huisman en Henk Bres. Zij zwaaiden met een bord waarop staat: ?Iams: We Won?t Buy While Dogs and Cats Die?, en poseerden met hun eigen goedverzorgde honden voor exclusieve foto?s, verkrijgbaar bij PETA.nl.

Beelden van hoge kwaliteit van dieren in de contractlaboratoria van Iams zijn beschikbaar op de website. Bezoek voor meer informatie de PETA website IamsCruelty.com.

#