Groots Eu Testprogramma Faalt In Het Reguleren Van Dodelijke Dierproeven

Contact:
Alistair Currie (PETA Foundation) +44 (0)207 357 9229 ext 245; [email protected]

Amsterdam ? Een nieuwe advertentie van PETA Foundation verschijnt in The Parliament, het invloedrijke tijdschrift van de Europese Unie (EU). In de advertentie wordt de Europese Commissie berispt omdat ze toestaat dat het EU’s Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) chemische testprogramma tienduizenden dieren doodt tijdens vermijdbare chemische proeven ? ondanks de wettelijke verplichting dat REACH alleen als laatste redmiddel proeven op dieren mag uitvoeren. Er zijn al meer dan 200.000 dieren gedood tijdens proeven voor REACH en men verwacht dat er in de komende zeven jaar nog vele miljoenen worden  gedood. In een brandbrief aan de Europees Commissaris voor Milieu, Janez PotoŠnik, roept de PETA Foundation de Europese Commissie op om te eisen dat het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) vooraf inzendingen van chemische bedrijven beoordeelt of dierproeven vermeden kunnen worden en om sancties vast te stellen voor bedrijven die dierproeven uitvoeren terwijl er alternatieve methoden beschikbaar zijn.

“Mooie woorden in de wetgeving over het als laatste redmiddel gebruiken van dieren zijn zinloos als dit door de bedrijven wordt genegeerd en de toezichthouders die het behoren te controleren, hun werk niet doen”, zegt PETA’s oprichter, Ingrid E. Newkirk. “Er zijn plannen om nog miljoenen andere dieren te gebruiken voor REACH. De Europese Commissie moet onmiddellijk ingrijpende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat geen enkele dierproef die door de wet kan worden voorkomen, ooit nog zal plaatsvinden.”

Een nieuw rapport van ECHA toont veel duidelijke overtredingen aan van het ‘laatste redmiddel’-beleid, waaronder:

? Zeker 1.000 dieren werden gebruikt in pijnlijke huid- en oog-irritatietesten, ondanks het feit dat er volledig geaccepteerde alternatieve methoden bestaan waarvan sommige zelfs beschreven staan in de EU-wetgeving.
? Naar schatting 58.000 dieren hebben geleden en zijn gestorven in proeven die zijn uitgevoerd zonder voorafgaande toestemming.
? Ongeveer 140.000 dieren zijn gestorven tijdens voorbereidende  proeven, ondanks het advies van ECHA dat deze proeven konden worden weggelaten als er in plaats daarvan voorstellen zouden worden gemaakt om uitgebreidere proeven uit te voeren.
 
PETA Foundation’s brief aan Europees Commissaris voor Milieu, Janez PotoŠnik, is beschikbaar op aanvraag. Ga voor meer informatie alstublieft naar de website van de PETA Foundation: PETA.org.uk.

Cijfers: European Coalition to End Animal Experiments