Grote Nederlandse supermarkten keren zich af van Thaise kokosmerken na reportage apenmishandeling

Voor onmiddellijke publicatie:

16 juli 2020

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

Grote Nederlandse supermarkten keren zich af van Thaise kokosmerken na reportage apenmishandeling

Coop, Vomar, en Jumbo komen in actie na onderzoek van PETA Azië waaruit blijkt dat lijdende apen gedwongen worden kokosnoten te plukken

Amsterdam – Grote retailers Coop, Vomar en Jumbo hebben toegezegd een verbod in te stellen op de verkoop van kokosproducten van het merk Aroy-D nadat het betrokken was bij het allereerste undercoveronderzoek van PETA Azië naar het gebruik van apen in de Thaise kokosnootindustrie.

De onderzoekers van PETA Azië bezochten acht plantages waar de dieren gedwongen worden om kokosnoten te plukken voor export over de hele wereld – evenals vier ‘apenscholen’ en een kokosnootplukwedstrijd. De dieren op deze bedrijven – waarvan velen illegaal als baby werden gevangen – vertoonden stereotiep gedrag dat wijst op extreme stress. Apen werden vastgeketend aan oude banden of opgesloten in kooien die amper groot genoeg waren om zich in om te draaien. Een aap in een kooi achterop een vrachtwagen zag men verwoed aan de tralies van de kooi schudden in een vergeefse ontsnappingspoging, en een schreeuwende aap aan een touw probeerde wanhopig weg te rennen van een begeleider. Een onderzoeker kwam erachter dat als apen zich proberen te verdedigen, hun hoektanden kunnen worden uitgetrokken.

“Deze nieuwsgierige, zeer intelligente dieren worden psychologische stimulatie, gezelschap, vrijheid en alles wat hun leven de moeite waard maakt ontzegd zodat ze kunnen worden gebruikt om kokosnoten te verzamelen”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “PETA is de Nederlandse supermarkten dankbaar dat ze snel actie hebben ondernomen om hun schappen te ontdoen van deze onethische producten, en we dringen er bij de Thaise overheid op aan om zinvolle stappen te zetten om een einde te maken aan de verachtelijke praktijk van het gebruik van apen om kokosnoten te oogsten.”

In het Verenigd Koninkrijk heeft Morrisons zijn aanvoer van Chaokoh opgeschort in afwachting van een onderzoek. Sainsbury’sTesco en Asda hebben de producten van Chaokoh uit hun schappen gehaald. En OcadoWaitrose en Co-op hebben toegezegd om nooit bewust producten te verkopen die afkomstig zijn van apenarbeid. Walgreens Boots Alliance (exploitant van Boots) heeft toegezegd Aroy-D of Chaokoh niet op voorraad te nemen en heeft toegezegd nooit bewust kokosnootproducten van Thaise oorsprong te verkopen in zijn winkels in Thailand, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Internationale bedrijven, waaronder Bed Bath & Beyond’s Cost Plus World Market, zijn gestopt met het kopen van kokosnootproducten van Chaokoh. Ahold Delhaize en zijn merken, waaronder Giant FoodFood LionStop & Shop en Hannaford in de VS en Albert Heijn in Nederland, hebben ook beloofd niet langer bewust producten in voorraad te hebben en te verkopen van leveranciers die gebruik maken van apenarbeid.

Na het onderzoek zullen meer dan 18.000 winkels geen kokosproducten meer kopen die afkomstig zijn van apenarbeid in Thailand.

PETA en haar internationale zusterorganisaties verzetten zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

 

#