Helsinki Fashion Week Wordt Leervrij Na Oproep Van PETA UK

Voor onmiddellijke publicatie:

13 augustus  2018

Contactgegevens:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

HELSINKI FASHION WEEK WORDT LEERVRIJ NA OPROEP VAN PETA UK

Op duurzaamheid gerichte modeweek voert in 2019 als eerste een leerverbod in

Helsinki – Na een brief te hebben ontvangen van PETA UK heeft de op duurzaamheid gerichte Helsinki Fashion Week toegezegd om leer te verbieden, te beginnen met de evenementen van juli 2019.

In een verklaring waarin uitgebreid wordt ingegaan op door PETA UK verstrekte informatie over de leerindustrie zegt oprichter Evelyn Mora van Helsinki Fashion Week: “Wij van Helsinki Fashion Week nemen, met de steun van de Nordic Fashion Week Association, actief stelling tegen de dierenmishandeling en de schadelijke impact op het milieu die het gebruik van dierlijk leer met zich meebrengt.”

“Door leer te verbieden wordt de Helsinki Fashion Week een baanbrekende, vooruitstrevende speler in de modewereld”, zegt Elisa Allen, directeur van PETA UK. “PETA kijkt ernaar uit om vanaf 2019 op de catwalks van Helsinki dier- en milieuvriendelijke vegan materialen te zien.”

PETA UK – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te dragen” – gaf in de brief aan dat er in de leerindustrie elk jaar meer dan 1 miljard dieren intensieve opsluiting, castratie zonder pijnverlichting, extreme overbevolking, en een angstaanjagende reis naar het slachthuis moeten ondergaan. Leer is een lucratief co-product van de vleesindustrie, een van ’s werelds grootste vervuilers en bijdragers aan klimaatverandering. En leerlooierijen – die formaldehyde, koolteerderivaten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen en andere gevaarlijke chemicaliën gebruiken – zijn berucht vanwege het vervuilen van nabijgelegen water en grond.

Om deze en andere redenen is vegan leer – gemaakt van ananasbladeren, druiven, champignons, kurk en meer – in opkomst. Topontwerpers zoals Stella McCartney, Vika Gazinskaya en Felder Felder weigeren allemaal om dierlijk leer te gebruiken in hun ontwerpen, en naar verluidt zou tweederde van de millennials meer betalen voor duurzaam geproduceerde artikelen.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#