Inditex Bevestigt Einde Verkoop Angorawolproducten Na Gesprekken Met PETA Us

Voor onmiddellijke publicatie:
9 februari 2015

Contact:
PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

Winkelgigant doneert resterende voorraad met een waarde van bijna 900.000 US dollar aan Syrische vluchtelingen

Amsterdam – Na besprekingen met PETA US en na de onthullingen voortkomend uit een recent baanbrekende onderzoek waaruit bleek dat op angorafokkerijen de vacht uit de huid van levende konijnen wordt gerukt, heeft ’s werelds grootste modeketen, Inditex, ingestemd met een permanent verbod op angorawol. In een ongeëvenaarde stap zal het Spaanse multinational modeconcern, dat merken zoals Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti en Bershka bezit, ook 20.000 gloednieuwe angorawollen kleding, geproduceerd in voorgaande seizoenen (met een winkelwaarde van ongeveer 878.000 US dollar), aan Syrische vluchtelingen in Libanon doneren met behulp van liefdadigheidsinstelling Life for Relief and Development, in plaats van winst te maken van de kledingstukken.

“Dankzij de enorme donatie van Inditex is PETA US in staat om deze winter een belangrijke boodschap over compassie voor dieren over te brengen: dat alleen mensen die een wanhopig gebrek aan basisbehoeftes hebben, enig excuus hebben om bont te dragen dat uit levende dieren is gerukt”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid E. Newkirk. “We roepen alle resterende retailers op die deze producten vol konijnenmarteling nog inkopen, om snel in de voetsporen van Inditex en anderen te treden. Anders zullen ze hun klanten, met portemonnee in de hand, de deur uit zien lopen.”

“Dankzij PETA US en Inditex helpt deze gulle donatie het streven om leed te verlichten van de vluchtelingen die zoveel hebben verloren een heel eind op weg”, zegt Life for Relief and Development chief operating officer, Mohammed Alomari.

Zoals PETA US – van wie het motto gedeeltelijk uit “dieren zijn er niet om kleding van te maken” bestaat – onthulde in een onderzoek van PETA Azië hoe sommige konijnen het uitschreeuwen van de pijn als hun vacht uit hun lichaam wordt gerukt, terwijl anderen worden geknipt of geschoren en door de scherpe gereedschappen steevast gewond raken in hun wanhopige strijd om te ontsnappen. Daarnaast veroordeelt de angora industrie deze intelligente en sociale dieren tot jaren van isolatie in kleine, smerige draadgazen kooien.

Inditex sluit zich aan bij meer dan 70 topmerken en retailers – waaronder C&A, HEMA, Gaastra, ASOS, Calvin Klein en Tommy Hilfiger – die angorawol definitief hebben verbannen als gevolg van een onderzoek van PETA Azië.

Klik hier voor  meer informatie over het undercoveronderzoek.