Joaquin Phoenix legt uit waarom hij geen pak draagt – tenzijn het vegan is

Voor directe publicatie:

12 december 2016

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

Award winnende acteur spreekt zich uit tegen de wreedheid van de wolindustrie in nieuwe PETA-campagne

Amsterdam – In samenhang met de drukste winkelperiode van het jaar verschijnt Joaquin Phoenix in een vegan wollenpak van Brave GentleMan naast een gered schaap in een nieuwe PETA-campagne die verkondigt: “Wreedheid staat mij niet. Laat wol alstublieft uit uw kledingkast.” De advertentie wordt vrijgegeven na een alleszeggende rechtszaak deze week waarin zes medewerkers van de wolindustrie werden veroordeeld, voor de eerste keer in de geschiedenis, nadat een PETA exposé liet zien hoe scheerders bange schapen met elektrische tondeuses in het gezicht sloegen in Australië.

Phoenix is berucht om zijn afkeer tegen interviews en wordt zelden in een pak gezien – maar in deze exclusieve PETA-video die werd vastgelegd op The Gentle Barn sanctuary, onthult hij de motivatie achter beide keuzes: “Toen PETA US mij die video stuurde van dit undercoveronderzoek van wat er plaatsvindt in scheerschuren, opende dat mijn ogen”, zegt hij nadat hij een schaap met de hand voert. “Ik rationaliseerde het, ‘Het is iets dat gewoon van hen wordt afgenomen, en er komt verder weinig mishandeling bij kijken’.” Maar, gaat hij verder, “na het bekijken van deze beelden valt het toch niet te ontkennen dat… het onmogelijk is dit op een humane manier te doen. En daaruit blijkt dat het vermijden van wol de enige optie is. Dat is overduidelijk gebleken”.

PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit dat “dieren niet van ons zijn om te dragen” – heeft in haar onthullingen van de internationale wolindustrie laten zien dat zachtaardige schapen in het gezicht worden geslagen, met scheerapparaten worden gepord, tegen de grond worden gesmeten en worden gestampt door ongeduldige medewerkers. Zoals Phoenix aangeeft in zijn interview, worden medewerkers vaak per hoeveelheid betaald en niet per uur wat aanzet tot snel, hardhandig werk dat vervolgens kan leiden tot gapende wonden op de lijven van schapen. De wonden worden vervolgens gehecht – zonder ook maar enige verdoving.

Phoenix maakt deel uit van een lange lijst sterren – waaronder Eva Mendes, Alicia Silverstone, P!nk, Olivia Munn, Penélope Cruz, en nog vele anderen – die zich bij PETA hebben aangesloten om diervriendelijkere garderobekeuzes te promoten.

Bezoek alstublieft PETA.nl voor meer informatie.