Justin Bieber: “Air France Sucks”

Amsterdam – Na vorige gesproken te hebben met een demonstrant op het Los Angeles International Airport over het feit dat Air France de grootste vervoerder van primaten in de wereld is, sprak de internationale zanger Justin Bieber zijn zorgen uit over apen die gedoemd zijn in laboratoria te sterven nadat ze over de hele wereld vervoerd zijn door Air France, waarna hij in ware Bieber-style tegen een demonstrant zei: “Air France sucks“. De wereldberoemde zanger verbrak het gesprek, nam een flyer aan en sprak vervolgens enkele minuten met een Air France demonstrant, voordat hij vertrok met een T-shirt van één van de demonstrantengroep met de slogan: “Boycot Air France”.

“Justin was geschokt over het feit dat terwijl hij overal in de wereld in en uit kan vliegen, de primaten die Air France vervoert naar dodelijke laboratoria op een enkele vlucht zitten waarvan ze nooit meer terug komen”, vertelt PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra. “We hopen dat hij zijn stem zal gebruiken om zich uit te spreken voor dieren en deze boodschap zal verspreiden onder zijn fans.”

Vrijwel alle grote luchtvaartmaatschappijen in de wereld – waaronder Aer Lingus, Air China, British Airways, Cathay Pacific, Delta Air Lines, Lufthansa, Qantas en United – zijn gestopt met het vervoeren van apen voor dierproeven.

Veel van de apen die Air France naar laboratoria vliegt, komen uit het wild en zijn weggehaald bij hun familie. Opgepropt in kleine houten kratten en vervoerd in de cargoruimtes van passagiersvluchten, ondergaan ze de reis in doodsangst. Zodra ze geland zijn worden de dieren vervoerd naar faciliteiten zoals Shin Nippon Biomedical Laboratories en Covance in de US, waar ze verschrikkingen tegemoet zien als verminking, vergiftiging, onthouding van voedsel, infecties met pijnlijke ziektes en psychologische kwelling.