KONING WILLEM-ALEXANDER AANGESPOORD OM COMPASSIE TE VIEREN OP ZIJN 50e VERJAARDAG DOOR GASTEN TE TRAKTEREN OP VEGAN BANKET

Voor onmiddellijke publicatie:
10 april 2017

Contact:
Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

KONING WILLEM-ALEXANDER AANGESPOORD OM COMPASSIE TE VIEREN OP ZIJN 50e VERJAARDAG DOOR GASTEN TE TRAKTEREN OP VEGAN BANKET
PETA tegen Nederlandse Koning: Leven en laten leven door dieren van het menu te houden

Amsterdam – Koning Willem-Alexander heeft besloten om zijn 50e verjaardag te vieren met 150 burgers die op dezelfde dag jarig zijn als hij. Om het diner een festijn van compassie te maken, heeft PETA een brief geschreven naar de Koning. Hierin wordt hem gevraagd dieren toe te staan hun volgende verjaardag te vieren door alleen veganistisch eten te serveren tijdens het evenement, wat zal plaatsvinden op 28 april, de dag na zijn verjaardag.

“Het banket veganistisch maken is een ideale manier om iedereen tegemoet te komen, ongeacht hun geloof, ethische principes of dieetbeperkingen, en tegelijkertijd empathie voor anderen en respect voor de planeet aan te moedigen”, schrijft PETA in de brief. “Gelukkig is veganistische voeding nog nooit zo populair geweest. Met zoveel indrukwekkende veganistische opties tot uw beschikking die gezond en lekker zijn, kunt u uw favoriete hapjes, hoofdgerechten of desserts in dier- en milieuvriendelijke variaties krijgen. Dit zou een geweldig voorbeeld zijn voor het Nederlandse volk.”

Ieder jaar worden in Nederland meer dan 536 miljoen dieren, inclusief varkens, koeien en kippen, gedood voor voedsel, vaak hadden deze dieren een kort, bedroevend leven in afschuwelijke omstandigheden. Dieren die voor voedsel worden gefokt, doorstaan verschrikkelijk misbruik: medewerkers snijden staarten van biggen af zonder pijnbestrijding, koeien op melkfokkerijen worden vaak kunstmatig geïnsemineerd en in het slachthuis wordt vaak de keel van dieren doorgesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. Daarnaast is veganist worden, naast het besparen van dit leed van dieren, een van de meest effectieve manieren voor het verkleinen van onze voetafdruk op het milieu. Een rapport van de Verenigde Naties uit 2006 vatte de vernietiging die wordt veroorzaakt door de vleesindustrie als “een van de top twee of drie meest significante bijdragen aan de meest serieuze milieuproblemen, op iedere schaal van lokaal tot globaal”.

PETA’s brief aan Koning Willem-Alexander is hier verkrijgbaar. Voor meer informatie, bezoek PETA.nl.

#