Laatste nieuws: ezels en muildieren nog steeds gekweld in Santorini

Voor onmiddellijke publicatie:

14 november 2019

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

LAATSTE NIEUWS: EZELS EN MUILDIEREN NOG STEEDS GEKWELD IN SANTORINI

Nieuwe PETA-reportage onthult ook dat toeristen op het nippertje zijn ontsnapt aan verwondingen door lijdende dieren

Amsterdam – Nieuw beeldmateriaal vrijgegeven door PETA Duitsland onthult dat ezels en muildieren nog steeds worden geslagen en als ‘taxi’ worden uitgebuit op het Griekse eiland Santorini. Vorig jaar voerde het Griekse ministerie van Plattelandsontwikkeling en Voedsel na een wereldwijde oproep van PETA Duitsland en haar internationale zusterorganisaties een verbod in op het berijden van de dieren door personen met een gewicht van meer dan 100 kilogram. Op beelden uit september van dit jaar is echter te zien dat de dieren nog steeds gedwongen worden om toeristen over de gewichtslimiet te dragen en dat ze wonden blijven oplopen door slecht passende zadels. In navolging op het onderzoek roept PETA Griekse wetgevers op om een volledig verbod op dergelijke ritten in te voeren.

Beelden van de reportage zijn hierhier en hier beschikbaar.

“Het is een schande dat zachtaardige ezels en muildieren nog steeds worden geslagen en slopende tochten moeten afleggen terwijl ze worden gedwongen om dag in dag uit te werken zonder verlichting van de hete zon,” zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “PETA roept toeristen op om deze afschuwelijk wrede ritten te mijden en dringt er bij de Griekse autoriteiten op aan om deze mishandeling te stoppen.”

Uit de beelden blijkt ook dat veel dieren struikelen – vaak nadat ze door een begeleider met een stok zijn geslagen – waardoor voetgangers in de buurt in gevaar worden gebracht. Ooggetuigen van PETA Duitsland moesten vaak onbewaakte ezels en muildieren ontwijken om verwondingen te voorkomen, en sommige wandelaars moesten zelfs op een muur springen om de worstelende dieren uit de weg te gaan. De video toont ook dat de nieuwe gewichtsbeperking overduidelijk wordt genegeerd, ondanks veterinaire aanbevelingen dat ezels niet meer dan 20% van hun lichaamsgewicht horen te dragen – ongeveer 50 kilogram. Op momenten dat ze niet worden gedwongen om extreem zware lasten op hun rug te dragen, worden de dieren vaak vastgebonden in de brandende zon zonder toegang tot water of schaduw.

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te mishandelen, op welke manier dan ook” – verzet zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur is.

Ga voor meer informatie over PETA en om actie te ondernemen voor ezels en muildieren naar PETA.nl.

#