Laatste nieuws: PETA-reportage ontmaskert markten met levende dieren na oproep van WHO tot verkoopstop van bepaalde soorten

Laatste nieuws: PETA-reportage ontmaskert markten met levende dieren na oproep van WHO tot verkoopstop van bepaalde soorten

Amsterdam – Onderzoekers van PETA Azië hebben in 2021 al markten met levende dieren bezocht in China, de Filipijnen, Indonesië, Laos, Sri Lanka, Thailand en Vietnam en hun nieuwe videobeelden laten de nachtmerrie van alle virologen zien: zieke en gestreste dieren, dicht opeen gepakt in smerige kooien – omstandigheden die in het verleden pandemieën hebben veroorzaakt en dat naar verwachting weer zullen doen.

De dieren die te koop worden aangeboden zijn onder andere zonnedassen en konijnen – die momenteel worden onderzocht door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als dragers van het virus dat COVID-19 veroorzaakt – maar ook vleermuizen, apen en loewaks, die gastheer kunnen zijn van het coronavirus. De kooien zijn zo klein dat de dieren hun vleugels niet kunnen spreiden en zich niet kunnen omdraaien, en sommigen zijn bedekt met uitwerpselen. Arbeiders etaleren de karkassen op bebloede toonbanken met slachtafval en raken zonder handschoenen zowel de levende dieren als rauw vlees aan.

De WHO heeft aanbevolen tot een verkoopstop van levende wilde zoogdieren maar negeert het leed van kippen, eenden, vissen en kikkers die in overvolle kooien worden opgesloten en in smerige omstandigheden worden geslacht. In het licht van deze bevindingen roepen PETA en haar internationale zusterorganisaties de WHO op om de wereldwijde sluiting te eisen van levendedierenmarkten.

“Een jaar nadat COVID-19 de wereld tot stilstand bracht en meer dan 4 miljoen mensenlevens heeft geëist zijn markten met levende dieren nog steeds een beerput van vuiligheid en leed die de hele wereld in gevaar brengt”, zegt Mimi Bekhechi, campagne-adviseur van PETA. “PETA roept wereldleiders op om deze markten te sluiten, voordat ze de volgende pandemie creëren.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te mishandelen op welke manier dan ook” – verzet zich tegen speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht. Bezoek voor meer informatie PETA.nl of volg de groep op Twitter of Facebook.

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

#