Leona Lewis Onthult Kinderarbeid En Wreedheid Tegen Dieren In De Leerindustrie Van Bangladesh

Voor directe publicatie:
10 december 2015

Contact:
PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

PETA onthulling werpt nooit eerder vertoonde blik op de industrie die €1.1 miljard waard is

Amsterdam – De afgelopen twee jaar heeft PETA Duitsland samen met journalist Manfred Karremann onderzoek gedaan naar de leerindustrie van Bangladesh die miljarden waard is. Nu onthult een video van PETA, ingesproken door zangeres Leona Lewis, “wie de hoogste prijs voor leer betaalt”: kinderarbeiders en dieren die levend gevild worden voor schoenen, riemen, jassen, handtassen en andere producten die naar landen overal in de wereld geëxporteerd worden, waaronder Nederland.

Zoals Lewis onthult worden er ieder jaar naar schatting 2 miljoen koeien in volgepropte trucks over duizenden kilometers van India – waar het illegaal is om ze te slachten – naar Bangladesh vervoerd. Velen komen aan met gebroken staarten en open wonden en zijn zo zwak en ondervoed dat ze niet eens recht op kunnen staan. Hun keel wordt in slachthuizen of illegaal op straat doorgesneden en sommige proberen te ontsnappen terwijl ze gevild worden.

Looierijen gebruiken giftige stoffen om te voorkomen dat de huid verrot. Medewerkers, waaronder kinderen, werken zonder bescherming en staan op blote voeten wanneer ze huiden in kankerverwekkende stoffen dompelen, snijden in hun huid met messen en werken met gevaarlijke machines – sommige verliezen vingers tijdens het verwerkingsproces. Het giftige afval wordt vervolgens in een rivier gedumpt, wat zich inmiddels ontwikkeld heeft tot een bubbelend moeras. De meeste medewerkers hebben chronische ademhalingsproblemen door de chemische dampen en het gebrek aan ventilatie. Naar schatting overlijdt 90 procent van de looierijwerkers voordat ze 50 jaar oud worden.

“De productie van leer zorgt voor het lijden van dieren, medewerkers en schaadt het milieu”, zegt Lewis in de video. “Neem de impact van uw inkopen alstublieft in overweging, koop alleen wreedheidvrije synthetische en natuurlijke vezels en andere veganistische accessoires.”

Lewis maakt deel uit van een lange lijst aan beroemdheden – inclusief Joaquin Phoenix, P!nk, Natalie Imbruglia, Joss Stone en Charlize Theron – die zich hebben aangesloten bij PETA US, van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te dragen”.

Videobeelden van hoge kwaliteit zijn op verzoek beschikbaar. Foto’s van het onderzoek zijn hier beschikbaar. Bezoek PETA.nl voor meer informatie.

#