Lesley-Ann Poppe Protesteert Als Krokodil Tegen Dierenleed Voor Hermès Winkel

Voor directe publicatie:
9 september 2015

Contact:
PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

Er hangt bloed aan uw “luxe” handtas!

Brussel – Vandaag voerden dierenrechtenorganisaties GAIA en PETA actie tegen Hermès. Het Franse “luxe” label produceert en verkoopt handtassen, riemen en horlogebandjes waarachter onnoemelijk veel dierenleed schuilgaat. Dat blijkt uit een recente onthulling van PETA waarin te zien was hoe een manager de nek van alligators open zaagde, maar ze een paar minuten na de wrede poging om ze te slachten nog bewogen. Gezicht van de actie was model en TV-persoonlijkheid Lesley-Ann Poppe, die werd gebodypaint als een krokodil.

Foto’s van het protest zijn hier, hier en hier te zien.

De gezamenlijke actie van GAIA en PETA vond plaats voor de boetiek van Hermès aan de Waterloolaan in Brussel. Beide dierenrechtenorganisaties wilden samen met Lesley-Ann Poppe de aandacht vestigen op het feit dat duizenden krokodillen en alligators per jaar een miserabel leven leiden in smerige fokfaciliteiten, van Texas tot Zimbabwe, waar ze op elkaar gepakt zitten in betonnen putten of stinkende poelen en vaak al na één jaar worden gedood – allemaal in naam van de ‘luxe’mode.

Hermès heeft meerdere accessoires van krokodillen- of alligatorleer. Het gaat om riemen, horlogebandjes en handtassen. “Om één zo’n handtas te maken, zijn tot wel vier krokodillen nodig”, verklaart GAIA-directeur Ann De Greef. “De meeste mensen die een handtas van Hermès kopen, beseffen niet dat de productiemethodes gepaard gaan met erg wrede praktijken jegens dieren.”

Een recent undercover onderzoek van PETA in de kweekboerderijen waar Hermès mee samenwerkt, wijst uit dat de krokodillen en alligators niet alleen in verschrikkelijke omstandigheden worden gehouden – zonder zonlicht, frisse lucht, proper water of medische zorgen – maar dat ze ook op een bijzonder amateuristische en gewelddadige manier worden geslacht, waardoor veel van de dieren vaak urenlang helse pijnen lijden. Ook na het ‘slachten’ blijven ze soms nog minutenlang in leven.

“PETA’s onthulde de gruwelijke bron van de ‘luxe’ accessoires van Hermès – levende en gevoelige dieren die verminkt worden en achter gelaten om langzaam en op pijnlijke wijze te sterven op ranzige fokkerijen”, zegt PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra. “We verzoeken Hermès om te stoppen met het profiteren van het leed en dood van deze dieren door exotische huiden voor eens en altijd uit de schappen te halen.”

Bekijk hier de schrijnende videobeelden van het PETA-onderzoek.

#