MARKS & SPENCER WREEDHEID OP KIPPENFOKKERIJEN ONTHULD

Voor directe publicatie:

19 december 2016

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

MARKS & SPENCER WREEDHEID OP KIPPENFOKKERIJEN ONTHULD

PETA-exposés tonen gestreste vogels samengepropt rond rottende lijken en brengt ernstige twijfels over ‘hoge welzijnsnormen’ keurmerk

Amsterdam – PETA heeft ooggetuigen-videobeelden (hier beschikbaar) verkregen van de gruwelijke omstandigheden in schuren van twee vleeskippenbedrijven die uitsluitend leveren aan Marks & Spencer – dat verschillende winkels in Nederland heeft – wat ernstige twijfels oplevert over de vleeskeurmerken met ‘hoge welzijnsnormen’ van het bedrijf. De exposés, vastgelegd in, Norfolk en Cambridgeshire, onthullen levende vogels die zo worden samengepropt tussen rottende lijken, dat ze nauwelijks nog een vleugel kunnen spreiden – ondanks de beweringen van Marks & Spencer dat het een verrijkte omgeving biedt. Daarnaast zijn gestreste vogels te zien die worstelen om op te staan, wat betekent dat ze wellicht moeite hebben om het water te bereiken – een veel voorkomend probleem voor kippen die zo snel worden gefokt dat ze kreupel raken – ondanks een beweren van het bedrijf dat ze continue toegang hebben tot voedsel en water.

Foto’s van dit onderzoek zijn hier, hier en hier verkrijgbaar.

“De verschrikkelijke, nachtmerrieachtige omstandigheden doorstaan door deze kippen die aan Marks & Spencer worden geleverd, tonen aan dat het niet uitmaakt welk merk u koopt of welk keurmerk erop wordt gezet – vlees is afkomstig van ondraaglijke pijn”, zegt PETA Nederland woordvoerder Yvonne Lemmen. “PETA spoort iedereen aan te helpen een einde te maken aan dierenleed, door te kiezen voor heerlijke en voedzame veganistische maaltijden.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te eten” – benadrukt dat ook kippen in de Nederlandse vee industrie samengepropt leven met tienduizenden vogels in schuren die naar ammoniak stinken. Ze zijn gedoseerd met antibiotica en worden gefokt om zo snel groot te groeien, dat velen onder hun eigen gewicht bezwijken en orgaan falen oplopen. Ernstig overvolle en vaak smerige omstandigheden zorgen ervoor dat ze zeer vatbaar zijn voor chronische aandoeningen aan de luchtwegen. Ze worden gedood voor hun vlees als ze slechts ongeveer 40 dagen oud zijn en het ‘slachtgewicht’ hebben bereikt. In het slachthuis worden ze ondersteboven gehangen, wordt hun keel doorgesneden en worden ze vervolgens van hun veren ontdaan, gebroeid in ontvederingstanks – sommigen zijn wellicht nog in leven.

Videobeelden van hoge kwaliteit zijn op aanvraag beschikbaar. Voor meer informatie kunt u terecht op PETA.nl.

 

#