Meer Dan 100 Vrijwilligers Uit De Kleren Om Te Protesteren Tegen Het Stierenvechten In Pamplona

Pamplona, Spanje ? meer dan honderd  naakte, met bruine, zwarte en rode bodypaint beschilderde leden en sympathisanten van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) Engeland en AnimaNaturalis demonsteerden twee dagen voor het begin van de Stierenrennen in Pamplona. De demonstranten cre‰erden een levend schilderij van een bebloede stier ? een treffende uitbeelding van een van de vele stieren die tijdens dit wrede evenement mishandeld en gedood worden.

Voorafgaand aan de Stierenrennen worden de stieren met elektrische prikstokken en scherpe stokken bewerkt om ze op te hitsen. De doodsbange stieren vaak onder kalmerende middelen glibberen en glijden door de smalle straatjes, achtervolgd door honderden mensen, om uiteindelijk terecht te komen in de arena waar het doodsbange dier door tot maar liefst acht mannen wordt opgewacht. Na zo’n 15 minuten te zijn gekweld, geslagen en met dolken bewerkt, doorboort de matador de uitgeputte stier uiteindelijk met een zwaard. Veel stieren verdrinken in hun eigen bloed, omdat de matador onnauwkeurig heeft gemikt en hij slechts de longen van het dier heeft doorboord. Vervolgens wordt een korte dolk, of puntilla, gebruikt om in de nek de ruggengraat van de stier door te snijden waarna het dier de arena wordt uitgesleept ? in sommige gevallen nog levend.

De Spaanse weerstand tegen stierenvechten groeit. Vorig jaar stemde het Catalaanse parlement massaal voor een verbod op stierengevechten in de regio, nadat parlementsleden 180.000 handtekeningen in ontvangst namen van Catalaanse inwoners die een einde aan het bloedbad eisten. Op de Canarische Eilanden is stierenvechten al 20 jaar verboden en nog veel meer Spaanse dorpen en steden spreken zich uit tegen het stierenvechten. Volgens een onderzoek van Gallup in 2009 gaf 76 procent van de Spanjaarden aan geen interesse te hebben in het bijwonen of steunen van stierengevechten.

“Het kwellen van dieren voor vermaak is iets dat thuishoort in de Middeleeuwen”, aldus Mimi Bekhechi, manager van PETA Engeland. “Als Spanje zich als een van de moderne Europese landen wil voordoen, moet het stoppen met de beschamende openbare vertoning van het langzaam doodmartelen van dieren.”