Mijlpaal video: Chinese circustrainers slaan, ketenen en trappen dieren

Allereerste onthulling van Circus wereldhoofdstad openbaart mishandelende trainingsmethodes, doodsbange berenwelpen, zieke babytijgers en meer.

Amsterdam – PETA Azië heeft net het allereerste ooggetuige verslag vrijgegeven dat de choquerende trainingsmethodes, het schaamteloze geweld en de erbarmelijke leefomstandigheden onthult van dieren in circussen in de stad Suzhou, waar alleen al 300 circussen bestaan. Het videomateriaal van PETA Azië, dat het afgelopen jaar werd vastgelegd in 10 verschillende circussen en trainingsfaciliteiten, laat tegenstribbelende berenwelpen zien die zijn vastgeketend aan hun nek en worden gedwongen om urenlang rechtovereind te blijven staan op hun achterpoten en die net zo lang worden gepest tot ze op wippen balanceren en over parallelle leggers lopen. Grote katachtigen ijsberen constant op en neer in hun krappe kooien. Trainers slepen, trekken, porren, zwepen en trappen de dieren – waaronder apen – om ze te laten gehoorzamen. Sommige dieren sluiten zich af terwijl anderen het uitschreeuwen en wanhopig proberen te ontsnappen.

“Wilde dieren begrijpen of willen geen abnormale, betekenisloze en vaak pijnlijke kunstjes uitoefenen, maar ze moeten deze keer op keer doen, anders lopen ze kans om te worden geslagen of erger”, zegt PETA Nederland woordvoerder Yvonne Lemmen. “PETA roept meelevende mensen overal in de wereld op om te weigeren circussen te bezoeken die dieren gebruiken, of het nu in China is of waar dan ook in de wereld.”

Wanneer ze niet aan het trainen zijn of gedwongen worden om op te treden, worden dieren in circussen routinematig bedwongen door kettingen of touwen of opgesloten in kooien waardoor ze geen andere keuze hebben dan te eten, drinken, slapen en zich te ontlasten in dezelfde ruimte. De meeste beren in deze onnatuurlijke omstandigheden ontwikkelen afwijkend gedrag zoals schommelen, eindeloos in de rondte lopen en in de spijlen bijten. Elk circus dat door de ooggetuigen van PETA Azië werd bezocht faalde te voorzien van voldoende eten, drinkwater, behuizing en veterinaire verzorging.

PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor vermaak” – geeft daarbij aan dat krappe omheiningen en mishandelende trainingsmethodes niet alleen in Chinese circussen voorkomen. Elk circus dat dieren gebruikt behandeld hen met geweld en sluit hen op in kooien, trailers of boxen. Ringling Bros. bijvoorbeeld, zweept leeuwen en tijgers en andere Amerikaanse circussen dwingen beren nog steeds te fietsen en te balanceren op vaten.

Foto’s kunnen hier bekeken worden. Bezoek PETA.nl voor meer informatie.