Na 65 Jaar Beëindigt Kellogg Company Dodelijke Dierproeven En Bereikt Het Een Akkoord Met PETA US

Voor onmiddellijke publicatie:

5 februari 2018

Contactgegevens:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

NA 65 JAAR BEËINDIGT KELLOGG COMPANY DODELIJKE DIERPROEVEN EN BEREIKT HET EEN AKKOORD MET PETA US

Nieuw wereldwijd beleid verbiedt het uitvoeren, financieren, ondersteunen en goedkeuren van dierproeven waardoor duizenden ratten en hamsters worden gespaard

Amsterdam – Na uitgebreide discussies met PETA US die meer dan 11 jaar hebben geduurd, heeft ’s werelds meest toonaangevende producent van ontbijtgranen, de Kellogg Company, een nieuw wereldwijd beleid aangenomen dat een einde maakt aan het gebruik van dieren bij schadelijke en dodelijke tests voor voedingsmiddelen of ingrediënten die niet expliciet wettelijk vereist zijn – tests die het bedrijf bijna 65 jaar lang wel heeft uitgevoerd.

PETA US vroeg Kellogg in 2007 voor het eerst om te stoppen met het uitvoeren en financieren van dierproeven. In de daaropvolgende jaren beloofde het bedrijf het aantal dierproeven terug te dringen en de schaal ervan te beperken, vereiste het audits van alle testlaboratoria die het gebruikte en elimineerde het dierproeven in zijn eigen laboratoria. Het nieuwe wereldwijde beleid, onlangs voltooid, verbiedt het uitvoeren, financieren, ondersteunen en goedkeuren van dierproeven.

“De wereldwijde voedingsmiddelenindustrie erkent dat geen marketingclaim het dwangvoeren, vergiftigen, verstikken en doden van zachtaardige ratten in wrede en dodelijke tests kan rechtvaardigen”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “De Kellogg Company doodt niet langer dieren in dodelijke proeven, en PETA juicht het besluit van het bedrijf toe om superieure, niet-dierlijke onderzoeksmethoden te omarmen.”

Tussen 1995 en 2016 werden er dodelijke experimenten door Kellogg uitgevoerd, gefinancierd of voorzien van materialen waarbij in totaal 1.213 ratten en 60 hamsters gebruikt werden. De tests op dieren gaan terug tot ten minste 1954, maar na het bereiken van een overeenkomst met PETA US publiceerde het bedrijf in januari zijn nieuwe openbare beleid dat het testen van dieren verbiedt.

In een van de tests van Kellogg hongerden onderzoekers ratten twee dagen lang uit, verwijderden ze de helft van hun dunne darm, voerden ze hen vetzuren en dienden ze hen medicijnen toe door ze te injecteren of aan hen te dwangvoeren, waarna de dieren werden gedood en ontleed. In een ander experiment dienden onderzoekers ratten een vetrijk dieet met tarwezemelen toe, injecteerden ze hen herhaaldelijk met een carcinogeen dat darmtumoren induceert, verstikten ze hen en ontleedden ze hen. Geen van deze experimenten om productmarketingclaims te onderbouwen is wettelijk verplicht.

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons zijn om op te experimenteren” – merkt op dat proeven zoals Kellogg die eerder uitvoerde of financierde, waarbij alledaagse voedingsingrediënten zonder toxiciteitsproblemen worden getest, veilig kunnen worden uitgevoerd met mensen en dat er al tal van dergelijke studies zijn uitgevoerd en gepubliceerd.

Kellogg voegt zich bij een groeiende lijst van grote voedingsmiddelenbedrijven – waaronder Asahi Group HoldingsBarillaThe Coca-Cola CompanyConstellation BrandsEnsuiko Sugar Refining CoEzaki GlicoFuji Oil HoldingsGeneral MillsHouse FoodsITO ENKewpie CorporationKikkomanKirin Holdings Co, Ltd.LiptonMcCain FoodsMeiji HoldingsMorinaga & CoNagase & CoNH FoodsOcean SprayNissin Foods HoldingsPepsiCoPOM Wonderful LLCRiken VitaminSapporo HoldingsSatake CorporationSensient Technologies CorporationSuntory HoldingsT Hasegawa CoToyo Suisan KaishaWelch’s en Yakult Honsha – die met PETA US hebben samengewerkt om nieuw beleid aan te nemen dat dierproeven verbiedt.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#