Naakt En In Cellofaan Verpakt Laten Leden Van PETA Europa Zien Dat Iedereen Van Vlees Is Gemaakt

PERSBERICHT – PERSBERICHT – PERSBERICHT

Wat: Leden van de dierenrechtenorganisatie PETA Europa (People for the Ethical Treatment of Animals) zullen ‘bebloed’ en bijna naakt in grote schalen liggen en als vlees in cellofaan worden verpakt. Daarnaast komen borden te staan met de tekst ‘Vlees is moord’. Met deze actie worden morgen in Rotterdam standaardvleesverpakkingen nagebootst. Andere PETA Europa-leden delen folders uit aan voorbijgangers. Nu het kerstseizoen is aangebroken en de kerstdiners worden gepland, willen PETA Europa-activisten met deze actie duidelijk maken dat alle dieren – net als mensen – gemaakt zijn van vlees, bloed en botten en dat we allemaal dezelfde zintuigen en emoties hebben. Op de verpakkingen worden reusachtige prijsstickers geplakt met de boodschap: “Vlees is vlees – Kies deze Kerst voor vegetarisch”.

Kerstmis zou een tijd moeten zijn van vrede en welwillendheid, maar hoeveel mensen staan daadwerkelijk stil bij de miljoenen dieren die in ellendige omstandigheden worden gefokt om uiteindelijk te worden gedood voor een kerstdiner? Ieder jaar worden miljarden dieren in stukken gesneden, gelabeld als koteletten of andere stukken vlees en in cellofaan gewikkeld voor de koelvakken in de supermarkt. In de natuur kunnen kalkoenen bijna 10 jaar oud worden, maar kalkoenen die worden gefokt voor voedsel zitten drie tot zes maanden op elkaar gepropt in de bio-industrie en moeten regelmatig pijnlijke verminkingen ondergaan, waaronder het snavelkappen zonder verdoving. Het allergrootste deel van de varkens die in de EU worden gefokt voor voedsel, zitten levenslang opgesloten in vieze en overvolle betonnen hokken. Door gebrek aan beweging worden varkens zo zwak dat ze amper kunnen lopen, want kenmerkend aan het leed van de varkens zijn botproblemen en ziektes aan hun poten. Eenden en ganzen die worden gefokt voor hun vlees zitten levenslang met honderden tegelijk in vieze donkere schuren gepropt, waar ze lijden aan verwondingen en ziektes en waar hen al het natuurlijke gedrag wordt onthouden dat zo belangrijk voor ze is. Eenden en ganzen in de bio-industrie worden gefokt om zo onnatuurlijk snel te groeien dat ze veel te zwaar worden en daardoor vaak misvormde en kreupele poten krijgen.

“Wij moedigen mensen aan om goed na te denken over wat ‘vlees’ is”, zegt campagneco”rdinator Marie-Claire Macintosh van PETA Europa. “Vlees eten betekent dat je het lijk eet van een mishandeld dier dat nog lang niet wilde doodgaan. We vragen mensen om de kerst vegetarisch te vieren, zodat iedereen – inclusief de dieren – ergens dankbaar voor kan zijn tijdens deze feestdagen”.

Waar:   “Bram la dage”, Binnenwegplein, Rotterdam

Wanneer:  Dinsdag, 18 december, exact 12.00 uur