NATALIE PORTMAN EERT NALATENSCHAP VAN VEGETARISCHE NOBELPRIJSWINNAAR

Voor onmiddellijke publicatie:

16 juli 2018

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382;

NATALIE PORTMAN EERT NALATENSCHAP VAN VEGETARISCHE NOBELPRIJSWINNAAR

Schrijver Isaac Bashevis Singer geprezen als dierenrechtenpionier in nieuwe video van PETA

Amsterdam – Natalie Portman, die voor haar vertolking van Jackie Kennedy een Oscarnominatie kreeg, verschijnt in een nieuwe video van PETA waarin de nalatenschap wordt uitgelicht van de vrijzinnige voorvechter van dierenrechten Isaac Bashevis Singer (1902–1991). Aankomende herfst is het 40 jaar geleden dat hij de Nobelprijs voor de Literatuur ontving.

“Isaac Singer groeide op in hetzelfde deel van Polen als mijn familie”, vertelt Portman in de video. “En net als zij vluchtte hij voor de gruwelen van de Holocaust. Maar de wreedheden waarvan hij getuige was, maakten Singer tot een van de meest krachtige schrijvers van de 20e eeuw.” De hoofdpersonen in zijn bestsellers kwamen op voor vrouwen- en homorechten (bijvoorbeeld in ‘Yentl, the Yeshiva Boy’) en in het bijzonder voor dierenrechten. “Ik ben geen vegetariër geworden voor mijn welzijn”, verklaarde Singer ooit kortweg. “Ik deed het voor het welzijn van de kippen.”

In zijn autobiografische roman Shosha schreef de joodse beroemdheid, “We doen Gods schepselen aan wat de nazi’s ons aandeden.” In ‘The Slaughterer’, een kort verhaal dat hij voor The New Yorker schreef, vertelt hij over een jonge man die van dieren houdt, maar die benoemd wordt tot rituele slachter van zijn dorp. Gekweld door de wreedheid van zijn daden overdenkt de slachter de oorsprong van geweld. Singer schreef, “Zolang mensen het bloed van onschuldige wezens vergieten, kan er geen vrede, geen vrijheid, geen harmonie zijn. Slachting en gerechtigheid kunnen niet samengaan.”

“Tegenwoordig komen velen van ons op voor dieren, maar zo was het niet altijd”, aldus Portman, die met haar PETA-video een nieuwe generatie kennis wil laten maken met de nalatenschap van Singer. “Tientallen jaren geleden verwoordde een man de benarde toestand van dieren zo dapper dat de moderne wereld hem niet kon negeren.”

Moby verzorgde de muziek voor de video, die is geregisseerd door filmmaker Jesse Dylan. Zijn vader, Bob, raakte in de jaren ’60 geïnspireerd door Singer.

Bezoek voor meer informatie PETA.org.nl.

#

{LINK_TO_UNSUBSCRIBE}