Nederlander Protesteerde Naakt Tegen Mishandeling Van Stieren In Pamplona

Amsterdam – De 25-jarige Brummense Tim Zijlstra was vandaag in het Spaanse Pamplona om in een doodskist te liggen terwijl hij niets meer droeg dan ‘stierenhoorns’ om te protesteren tegen het wrede stierenrennen in de stad en de stierengevechten die daarop volgen. Zijlstra, die naar school ging in het Achterhoekse Zutphen, is een van de tientallen mensen die deelnam aan de demonstratie die vandaag plaatsvond, een dag voordat het stierenrennen begint. Het protest werd georganiseerd door People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) UK en de Spaanse organisatie AnimaNaturalis. Klik hier, hier und hier voor de foto’s.
 
Veel mensen realiseren zich niet dat de stieren die mishandeld en gemarteld worden in de stierenvechtarena’s van Pamplona tijdens het festival van San Fermín, dezelfde stieren zijn die eerder die dag door de smalle geplaveide straten van de stad gleden en vielen. Zoals te zien is in een video van PETA UK, die door de Spaanse muziek superster Charo werd ingesproken, wordt iedere stier die gebruikt wordt in stierengevechten gespiesd, gestoken en verzwakt, totdat uiteindelijk een matador de ruggengraat van het vermoeide dier probeert door te snijden met een dolk. Soms verdrinkt de stier in zijn eigen bloed nog voordat de dolk tevoorschijn komt – en soms leeft hij nog terwijl zijn verminkte en bloedende lichaam uit de arena wordt gesleept.

Stierenvechten wordt met het jaar minder populair. Het trekt steeds minder bezoekers en in landen waar stierengevechten plaatsvinden worden stierenvechtarena’s gesloten. Zesenzeventig procent van de Spanjaarden zeggen dat ze geen interesse hebben in dit barbaarse ritueel, en de stierenvechtindustrie overleeft enkel en alleen vanwege enorme subsidies en toeristen die onbewust de mishandeling aanmoedigen.

“Het mishandelen en afslachten van dieren is nooit als vermaak te rechtvaardigen”, zegt Zijlstra. “Ik ontdoe me graag van mijn kleren als het de wreedheid van het stierenrennen en stierenvechten onthult”.