Nieuw PETA-Billboard Vraagt, ‘Als Je Geen Paard Zou Eten, Waarom Dan Wel Koe?’

Amsterdam – Een PETA-billboard met daarop een dier dat een kruising is tussen een paard en een koe en met de tekst “Als je geen paard zou eten, waarom dan wel een koe? Word veganist”, was te zien in de Britse winkelstraten. Een dergelijk billboard zou in Nederland ook op zijn plek zijn gezien de recente terugroeping van 50 miljoen kilo vlees na het paardenvleesschandaal. PETA’s punt? Dat net als paarden, koeien en andere dieren die gehouden worden voor voedsel pijn en angst voelen en intens lijden als ze worden opgesloten in de vee-industrie en hun keel wordt doorgesneden in slachthuizen.

“Nederlanders die weigeren paardenvlees te eten, doen dat omdat ze pony’s schattig vinden, maar lammeren, varkens, kuikens en andere dieren worden gedood voor voedsel zonder dat veel mensen er om geven of zich om het leed bekommeren”, zegt Mimi Bekhechi van PETA UK. “We zouden onszelf moeten afvragen waarom we een bepaald diersoort zien als huisdier en de ander wordt vermalen zonder erover na te denken”.

Voordat ze op ons bord liggen, is de overgrote meerderheid van dieren gefokt in de smerige en overvolle vee-industrie, waar ze worden opgesloten en worden ontdaan van alles wat natuurlijk en belangrijk voor hen is. Ze ruiken zelden – of nooit – frisse lucht of voelen de zon op hun rug, tot de dag dat ze naar de slacht worden gestuurd. Ze ondergaan een leven vol leed, enkel en alleen zodat mensen vlees kunnen eten. Naast het feit dat dieren op grote schaal lijden, is de consumptie van vlees direct gelinkt aan hart- en vaatziekten, beroertes, kanker, obesitas en diabetes. En de VN heeft recentelijk geconcludeerd dat een wereldwijde beweging naar veganisme nodig is, om de belangrijkste gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.