Nieuwe beelden tonen gevaarlijke, slopende reizen van koeien gedood voor leer

Voor onmiddellijke publicatie:

9 juli 2020

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 79236244: [email protected]

Nieuwe beelden tonen gevaarlijke, slopende reizen van koeien gedood voor leer

Te midden van coronaviruspandemie wijst PETA erop dat het transporteren van levende dieren het risico op verspreiding van de ziekte naar de mens aanwakkert

Amsterdam – Te midden van verhoogd bewustzijn van de risico’s voor de volksgezondheid van de behandeling en het transport van dieren als gevolg van de covid-19-crisis wijst PETA op een nieuw onderzoek van Manfred Karremann dat door PETA Duitsland is uitgebracht en waaruit blijkt dat dieren die in de internationale leerindustrie worden gebruikt gewoonlijk worden gehouden, vervoerd en gedood in smerige, overvolle omstandigheden waarin verwoestende zoönosen zich kunnen ontwikkelen en verspreiden.

Karremann legde vast dat dieren worden onderworpen aan wekenlange reizen vanuit Europa en Zuid-Amerika overzee en per vrachtwagen naar slachthuizen in Irak, Libanon, Turkije en elders, waarbij sommige van hun huiden uiteindelijk in de VS en Europa in de winkelschappen terechtkomen. Op het beeldmateriaal zijn zwakke of gewonde dieren te zien die in de haven met een kraan aan één poot van een schip worden gehesen (bij dit proces kunnen poten breken of gewrichten uit de kom schieten) om vervolgens op een vrachtwagen te worden gegooid met bestemming het slachthuis. Als ze daar eindelijk aankomen worden ze tegen de grond gedrukt of vastgebonden en wordt hun de keel doorgesneden. Werkernemers sneden de keel open van een koe die nog bewoog en het bloed gutste eruit, en ze gooiden een nog spartelend schaap op een stapel kadavers om daar dood te bloeden.

“Nu de wereld op z’n kop staat vanwege een dodelijk virus dat het gevolg is van de wrede behandeling en het afslachten van dieren door mensen zouden deze diep verontrustende videobeelden alarmbellen moeten doen rinkelen”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “Leerartikelen vertegenwoordigen vreselijke pijn en dierenleed en vormen een risico voor de menselijke gezondheid. Daarom dringt PETA er bij het winkelend publiek op aan om ze te vermijden als de pest.”

Elk jaar worden er meer dan 1,4 miljard koeien, geiten en schapen – en miljoenen andere dieren – gedood voor leer. Ontoereikende etiketteringsvoorschriften maken het voor de consument bijna onmogelijk om te achterhalen waar leer echt vandaan komt. Duurzaam, vegan leer, gemaakt van appels, kurken, paddenstoelen, ananas, mango’s of andere materialen bootst de eigenschappen na van dierlijk leer zonder de wreedheid of verwoesting van het milieu en zonder risico op overdraagbare ziekten.

Beeldmateriaal van uitzendkwaliteit is hier  beschikbaar om te downloaden, en foto’s zijn hier beschikbaar. PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te dragen” – verzet zich tegen het speciësisme, de overtuiging dat mensen superieur zijn aan andere dieren. Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

#