Nieuwe PETA Advertentie: Eten Van Dieren En Kannibalisme Staan Op Een Lijn

Voor directe publicatie:

7 april 2008

 

Contact:

Bruce Friedrich +44 207 357 9229, toestel 224; [email protected]

 

Den Haag ? In het NRC Handelsblad komt een nieuwe advertentie van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), waarin op een beklemmende manier wordt beschreven wat er gebeurt met een levend wezen ? elk levend wezen ? dat wordt gemarteld en gedood voor voedsel. De advertentie verschijnt tijdens het oorlogstribunaal tegen de voormalige president van Liberia, Charles Taylor. Het tribunaal vindt plaats in het Internationaal Strafhof in Den Haag. Taylor staat terecht wegens oorlogsmisdaden en wordt onder andere beschuldigd van kannibalisme, omdat vijanden, vredesbewakers en VN-personeel werden gegeten! De prikkelende advertentie is bedoeld om mensen aan het denken te zetten over wie zij besluiten op te eten.

 

“Hun strijd en noodkreten werden genegeerd”, is te lezen in de advertentie. “Ze werden naar het mes gesleept? hun lichamen werden verminkt en hun kelen doorgesneden? ze werden onthoofd, ontleed en aan stukken gesneden? hun lichamen werden in een pot gestopt en met zout en peper bestrooid? en hun hoofden en botten werden weggegooid. Het gebeurt nog steeds!” Daarna volgt een beschrijving van de verschrikkingen en wreedheden die eigen zijn aan de vleesindustrie.

 

Ieder jaar worden in de bio-industrie miljarden dieren verminkt, gedrogeerd en mishandeld op manieren die verboden zouden zijn als het honden of katten werd aangedaan. Varkens worden opgesloten in stallen met betonnen vloeren. Hun staarten en tanden worden afgeknipt en ze worden gecastreerd zonder verdoving. Kippen worden in donkere ruimtes in draadgazen kooien gepropt en hun snavels worden met een gloeiend hete tang weggeschroeid om er voor te zorgen dat ze elkaar niet doodpikken of -krabben door de ondraaglijke omstandigheden. Ze worden vaak levend verbrand in plukmachines. De kalfjes van melkkoeien worden direct bij hun moeder weggehaald, zodat de melk kan worden verkocht voor menselijke consumptie.

 

“Alle dieren ? inclusief de mens ? zijn hetzelfde als het gaat om de wreedheid en het leed om gedood te worden voor voedsel”, zegt Ingrid E. Newkirk, oprichtster van PETA Nederland. “Er is in de 21ste eeuw geen excuus meer om geen vegetari‰r te worden.”