Nieuwe Video Onthult Werknemers Uit Wolindustrie Die Schapen Doden, Staan En Stampen

Amsterdam In de nieuwste onthulling van de wolindustrie in de Verenigde Staten en Australië – de bron van 90 procent van de merinowol in de wereld – is te zien hoe werknemers op gewelddadige wijze angstige schapen in het gezicht slaan en stompen, op het hoofd en de nek van de dieren staan, en ze in het gezicht steken en slaan met elektrische scheerscharen en een hamer. Sommige schapen sterven zelfs door de mishandeling, waaronder een schaap van wie de nek gedraaid werd totdat het brak en het dier stierf. Onderzoekers legden ook grote, open wonden vast bij de schapen en de manier waarop werknemers de gapende wonden dicht naaiden met naald en draad zonder enige vorm van pijnverdoving toe te dienen.

De onthulling brengt slechts enkele gevallen naar voren van de extreme wreedheid die zijn waargenomen door onderzoekers van PETA US op elk van de 19 scheerschuren die zijn bezocht in Australië en op de 14 boerderijen in Wyoming, Colorado en Nebraska. In één geval in Colorado mompelde een schapenscheerder constant, “F***”, en doodde een schaap door herhaaldelijk zijn nek te draaien en zo ver door te buigen totdat het brak. Terwijl hij het stervende dier met zijn hoofd naar beneden een goot intrapte, zei hij: “Ik heb het misschien gedood”. Hij bekende dat hij voorheen een ander schaap had verwond door de nek van het dier naar achter te buigen, maar hij verontschuldigde zichzelf met de woorden, “Ik word boos”.

“Schapen zijn prooidieren die al doodsangsten uitstaan wanneer ze tegen de grond worden gedrukt, maar toch worden deze schappen in het gezicht geslagen, getrapt en gestompt en worden hun hoofden tegen de grond geslagen door ongeduldige scheerders die niet onder toezicht staan, waardoor de schapen in de stress raken, verwonding oplopen en zelfs dood gaan”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid E. Newkirk. “PETA en onze internationale zusterorganisaties verzoeken winkelende mensen in de hele wereld om wreedheid tegen dieren af te wijzen – wat betekent nooit wol te kopen.”

PETA US heeft lokale en landelijke rechtshandhavende instanties gevraagd om een onderzoek in te stellen en werknemers, wanneer toepasselijk, strafrechtelijk te vervolgen in gevallen waarvan PETA US vindt dat de wetten met betrekking tot wreedheid tegen dieren overtreden zijn.

Foto’s van het onderzoek zijn hier beschikbaar. Video materiaal van hoge kwaliteit van het onderzoek in de Verenigde Staten is hier beschikbaar. Video materiaal van het Australische onderzoek is hier beschikbaar.