Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee Roept Samen Met PETA Op Tot Afschaffing Van Stierengevechten Binnen De Eu.

Voor onmiddelijke publicatie
Amsterdam, 11 April 2006

Contactpersoon:
Will Wright +44 207 357 9229 ext 232 (Engels)

Amsterdam ? Leden van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) liggen woensdag naakt opgebaard  in met bloemen bedekte doodskisten. Zij willen consumenten eraan herinneren dat een verslaving aan gevogelte kan leiden tot een vogelgrieppandemie. De activisten dragen borden waarop staat ?Vogelgriep is dodelijk, word vegetari‰r?

Datum:   Woensdag 12 April
Tijd:       12:00 uur precies
Plaats:    Rembrandtplein, Amsterdam

De avian influenza, of vogelgriep, bedreigt de mensheid met wat gemakkelijk de grootste publieke gezondheidscrisis kan worden sinds mensenheugenis. Deskundigen waarschuwen dat ‚‚n op de acht mensen eraan dood kan gaan en dat de wereldeconomie in elkaar kan klappen. Regelmatig worden uitbraken van verschillende varianten van de vogelgriep ontdekt. Vogelgriep kan gemakkelijk worden opgelopen door het eten van halfgaar of niet doorgekookt vlees of ei, door het eten van rauw voedsel dat is bereid op dezelfde snijplank als besmet vlees of eieren of zelfs door alleen al het aanraken van eierschalen die zijn besmet met de ziekte.

 ?Avian infuenza laat de directe gevolgen zien van een ernstig zieke en wrede industrie? zegt PETA-activist Jodi Ruckley. ?Met ziektes die welig tieren in de overbevolkte, vieze bio-industrie, nog afgezien van het bekende verband tussen het eten van vlees en hartziekten, is het het veiligste om kippenvlees te mijden als de pest.?

In een kippenschuur in de bio-industrie zitten tienduizenden vogels constant op elkaar gepropt in hun eigen vuil, waardoor ziektes zich snel onder hen verspreiden. Legkippen worden in op elkaar gestapelde kooien gehouden, waardoor de uitwerpselen van de bovenste rij kippen op de kippen eronder valt. Dit probleem blijft niet beperkt tot kippen. Varkens en melkkoeien in de bio-industrie verkeren in net zulke overbevolkte en onhygi‰nische omstandigheden en kunnen vogelgriep en soortgelijke virussen krijgen en verspreiden.

Voor meer informatie, bezoek www.peta.org.uk of www.peta.nl