Onderzoek onthult dat koninklijke duiven sterven tijdens Int’l Race, Britse koningin aangemoedigd om banden te verbreken met wrede sport

Voor onmiddellijke publicatie:

15 juni 2020

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

Onderzoek onthult dat koninklijke duiven sterven tijdens Int’l Race, Britse koningin aangemoedigd om banden te verbreken met wrede sport

Nieuwe videobeelden tonen dat vogels bij duizenden sterven in de Zuid-Afrikaanse Million Dollar Race

Amsterdam – PETA US heeft een nieuw onderzoek uitgevoerd naar het lot van vogels die worden gebruikt in de slopende Zuid-Afrikaanse Million Dollar Pigeon Race (SAMDPR) en die massaal lijden en sterven, waardoor PETA en haar zusterorganisaties erbij de Britse koningin Elizabeth II op aandringen de banden met de race te verbreken, haar betrokkenheid bij de duivensport te beëindigen en haar broedhok te veranderen in een opvangcentrum voor duiven ‘vluchtelingen’ uit de industrie.

Uit de onthullende reportage blijkt dat in 2020 slechts 44 van de 373 duiven die door Britse liefhebbers naar Zuid-Afrika werden gestuurd, het overleefden. Slechts vijf van de 42 duiven die de Britse koningin de afgelopen zes jaar naar Zuid-Afrika stuurde, overleefden het. Elk van de acht vogels die door Hare Majesteit zijn gestuurd om deel te nemen aan de SAMDPR 2020 stierven tijdens de quarantaineperiode, waarin gestreste vogels van over de hele wereld in hetzelfde hok worden gegroepeerd met het potentieel om ziekten over te dragen op elkaar, inclusief zoönosen. Veel vogels sterven in deze periode en de overlevenden worden gedwongen tot lange trainingssessies onder de brandende Zuid-Afrikaanse zon. Velen raken gedesoriënteerd en sterven door uitputting, uitdroging of verhongering. Slechts ongeveer 22% van de duiven die oorspronkelijk aan de raceserie deelnamen, maken het af, en als ze winnaars zijn, worden ze levenslang opgesloten voor een fokprogramma – wat duivenrenners ‘gevangenen’ noemen. Of, als ze slecht eindigen in de race, wordt hun nek gebroken.

Naast het vastleggen van de uitgebreide wreedheid tegen dieren, het ongedwongen doden van ongeschikte duiven en de hoge sterftecijfers, registreerde het onderzoek de erkenning door liefhebbers van schijnbare financiële misdaden, waaronder illegaal gokken, belastingontduiking en witwassen, evenals schending van de milieuwetten.

“Het op deze wrede manier uitbuiten van de buitengewone terugkeer-capaciteiten van duiven om prijzengeld te winnen, is buitengewoon harteloos”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “PETA dringt er met respect bij de Britse koningin op aan om de koninklijke duiven uit deze dodelijke races te verwijderen en haar Sandringham-duivenfokkerij in een opvangcentrum te veranderen.”

PETA – wiens motto deels luidt dat “dieren niet van ons zijn om te gebruiken voor amusement” – merkt op dat duiven hun eigen cultuur hebben, voor het leven paren en toegewijde ouders zijn, die beide melk voor hun baby’s maken. Ze slagen ook voor de ‘spiegeltest’, waarmee ze zelfbewustzijn en intelligentie aantonen, en hebben meer Dickin-medailles – het Victoria Cross voor dieren – verdiend dan welk ander dier dan ook voor het redden van de levens van burgers en leden van de strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog en in latere conflicten.

PETA US en haar zusterorganisaties hebben wreedheid tegen duiven blootgelegd  die op grote schaal worden gebruikt om te racen – waaronder het grote aantal slachtoffers, de ongereguleerde vrijlating van vogels vanaf internationale locaties en het dwingen van vogels om gevaarlijke vluchten over grote wateren te maken – en onthulden dat degene die als niet waardevol voor races of fokprogramma’s werden beschouwd, vaak worden gedood met het breken van de nek.

PETA verzet zich tegen speciësisme, een mens-supremacistisch wereldbeeld. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#