ONTHULD: GANZEN VERPLETTERD EN VERSTIKT BIJ DONSLEVERANCIER VAN CANADA GOOSE

Voor onmiddelijke publicatie:
November 6, 2017

Contact:
Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

ONTHULD: GANZEN VERPLETTERD EN VERSTIKT BIJ DONSLEVERANCIER VAN CANADA GOOSE
PETA US dient consumentenfraudeklacht in naar aanleiding van de welzijnsclaims van het bedrijf

Amsterdam – Een nieuwe onthullende videoreportage van PETA US over een donsleverancier van Canada Goose, een internationaal kledingmerk dat ook producten verkoopt in Nederland, laat zien dat werknemers doodsbange ganzen bijeendreven die bovenop elkaar klommen in hun pogingen om te ontsnappen. Tenminste één vogel werd blijkbaar doodgedrukt, en anderen stikten. Daarna grepen de werknemers de vogels bij de nek en ramden ze hen in krappe kooien voor een reis naar het slachthuis die meer dan vijf uur duurde. Daar werden de ganzen door de werknemers geketend, ondersteboven gehangen en werden hun kelen doorgesneden terwijl andere vogels toekeken.

PETA US heeft nu een klacht ingediend bij de Amerikaanse Federal Trade Commission en het Canadese Competition Bureau, waarin de beweringen van Canada Goose dat hun producten ‘[e]thisch geproduceerd’ en ‘humaan’ zijn, worden aangevochten.

“Dit is misleidende reclame, want er is niks ‘menselijks’ aan het vertrappen en verstikken van ganzen die bij de nek worden gegrepen en in kleine kooien worden geramd voor urenlange terreur en ellende,” aldus PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “PETA vraagt de consument om te weigeren om jassen van Canada Goose te kopen en alle andere producten die gevuld zijn met het dons van mishandelde vogels.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk bestaat uit ‘dieren zijn niet van ons om te dragen’ – merkt op dat de ganzen soms in transportkooien overnachten zonder voedsel of water en dat de kooien na de lange reis vervuild waren met ontlasting en veren. Na de slachting hadden veel van de lichamen van de vogels zichtbaar gekneusde en gebroken vleugels, blijkbaar veroorzaakt door de lange opsluiting in krappe metalen kratten.

De reportage van PETA US bevat beelden uit James Valley Colony Farms in Manitoba, Canada, waar 130.000 ganzen per jaar worden gefokt, en Schiltz Foods uit South Dakota, Verenigde Staten, het grootste ganzenslachthuis in Noord-Amerika. James Valley Colony Farms, dat in een Canada Goose-promotiefilmpje te zien is, stuurt ganzen naar Schiltz om te worden geslacht en verkoopt hun dons aan de exclusieve donsleverancier van Canada Goose, Feather Industries in Toronto, Canada. Dat bedrijf beweert dat het alleen van fokkerijen koopt die “ethische en humane behandeling” van dieren voorop stellen.

De jassen van Canada Goose worden ook afgewerkt met bont van coyotes, die dagenlang in vallen kunnen lijden voordat ze worden doodgeschoten of doodgeknuppeld.

Canada Goose-jassen zijn verkrijgbaar in Nederlandse winkels waaronder De Bijenkorf, Skihut en Kelly.

Er is beeldmateriaal van uitzendkwaliteit beschikbaar van de reportage van PETA US. Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

#