Oproep: Actie Tegen Dierproeven

Wat: Een jonge vrouw gekleed in bikini met konijnenoren verkleed als ‘proefkonijn’ zit opgesloten in een kleine kooi. Direct daarnaast: een man in een witte doktersjas die het ‘konijn’ met een enorm grote ‘spuit’ bang maakt. Uit een recorder komen schreeuwende dierengeluiden. Andere vrijwilligers houden posters in hun handen met de slogan “Stop dierproeven voor cosmetica!” en delen voorlichtingsmateriaal aan voorbijgangers uit. Met deze opmerkelijke actie, protesteren PETA-sympathisanten in Amsterdam en Rotterdam op dinsdag. Wat klinkt als een scŠne uit een nachtmerrie is de verschrikkelijke realiteit voor duizenden dieren in laboratoria.

Waarom: Vanaf 11 maart 2013 is het uitgesloten om cosmetica te verkopen binnen de EU, waarvan de ingredi‰nten werden getest op dieren. Maar de Europese Commissie dreigt nu dit verbod onder druk van de industrie voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dit verkoopverbod betekent niet alleen dat er geen dierproeven voor cosmetica en bestanddelen daarvan meer zullen plaatsvinden in de EU, maar ook dat bedrijven uit niet-EU-landen die willen exporteren naar de Europese Unie hun dierproeven moeten staken. De ontstane druk op de cosmetica-industrie heeft al geleid tot ontwikkeling en bevordering van meer effici‰nte en humane niet-dierlijke testmethoden. Het resultaat van deze betere methoden kan dan ook worden ingezet op andere gebieden dan alleen voor de cosmetica-industrie. Maar het belangrijkste is dat door het verkoopverbod van de EU een hogere waarde aan het leven en welzijn van miljoenen dieren wordt toegekend dan aan de ijdelheid van de mens. De PETA-zusterorganisaties zijn gestart met een online protest waar dierenliefhebbers aan mee kunnen doen om de EU-commissaris John Dalli te benaderen. “Geen vertraging, geen compromissen en geen dierproeven voor cosmetica”, zo vertelt PETA-sympathisant Christine Esch.

Waar: Amsterdam (op De Dam) en Rotterdam (Koopgoot)

Wanneer: Dinsdag 17 mei 2011

Uw aanwezigheid wordt op prijs gesteld. Neem om te reageren alstublieft contact op met Isabelle Goetz op +33 (0)7 60 66 77 99
of via
[email protected] (PETA Duitsland).