Oproep om pelsdierhouderijen nu te verbieden na meer coronavirusgevallen in nertsen

Voor onmiddelijke publicatie:

13 mei 2020

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

OPROEP OM PELSDIERHOUDERIJEN NU TE VERBIEDEN NA MEER CORONAVIRUSGEVALLEN IN NERTSEN

Naar aanleiding van gevallen van coronavirus op nog twee pelsdierhouderijen benadrukt PETA de noodzaak om de deadline voor het uitfaseren van de bontfokkerij te vervroegen

Den Haag – Naar aanleiding van berichten dat nertsen op nog eens twee pelsdierhouderijen in Noord-Brabant positief getest zijn op covid-19 – bovenop de twee bedrijven waar al gevallen waren vastgesteld – roept PETA minister van Landbouw Carola Schouten op de termijn voor het afbouwen van de nertsenfokkerij in Nederland, die nu is vastgesteld op 2024, te verkorten. De brief die de groep de minister eerder stuurde is hier in te zien.

PETA wijst erop dat SARS en het nieuwe coronavirus in eerste instantie mensen besmetten die in nauw contact waren gekomen met wilde dieren in gevangenschap op markten voor levende dieren – die een vergelijkbaar risico voor de volksgezondheid vormen als pelsdierhouderijen waar nertsen opgesloten zitten in krappe draadkooien en waar ziekten zich gemakkelijk kunnen verspreiden. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention waarschuwt dat ongeveer 75% van de recentelijk ontstane infectieziekten die de mens treffen afkomstig zijn van andere dieren.

“Smerige pelsdierhouderijen vol met zieke, gestreste en gewonde nertsen zijn broedplaatsen voor ziekten”, zegt PETA’s campagne-adviseur Mimi Bekhechi. “Met het oog op de wereldwijde crisis als gevolg van de handel in wilde dieren moet de regering niet nog eens vier jaar wachten met het sluiten van de nog resterende pelsdierhouderijen in Nederland – ze moet nu actie ondernemen.”

Op pelsdierhouderijen zitten nertsen hun hele leven gevangen in kale kooien. Omdat ze niet in staat zijn om natuurlijk gedrag te vertonen, worden ze vaak gek van de opsluiting, en sommige gaan zelfs zelf-kannibaliseren door aan hun eigen ledematen of staart te knagen als gevolg van de voortdurende psychologische en fysieke kwelling. Ze worden op gruwelijke wijze gedood, bijvoorbeeld door vergassing of elektrocutie.

PETA – wiens motto deels luidt: “Dieren zijn niet van ons om te dragen” – verzet zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht.

Ga voor meer informatie naar  PETA.nl.

#