Nederlands modemerk Miss Green gebruikt in overleg met PETA geen wol meer

Voor onmiddellijke publicatie:

16 april 2019

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

OVERWINNING: NEDERLANDS MODEMERK MISS GREEN GEBRUIKT IN OVERLEG MET PETA GEEN WOL MEER

Medelevende beslissing om alle dierlijke materialen te mijden volgt op gesprekken met PETA

Amsterdam –Miss Green was altijd al zeer ethisch bewust en gebruikt verscheidene vegan materialen. In overleg met PETA heeft het merk nu besloten om alle dierlijke wol uit de collectie te halen om gezamenlijk een statement te maken voor de dieren die in de mode-industrie worden gebruikt. Miss Green is ervan overtuigd dat alle mode respect moet tonen voor milieu, mens en dier.

“We waren het gebruik van wol al aan het afbouwen met onze winter 2018 collectie”, zegt José Koopman, sustainability manager bij Miss Green. “[We gebruiken] nu 100 procent diervrije materialen. Ook de nieuwe wintercollectie 2019, die we de afgelopen maand gepresenteerd hebben op de internationale modebeurzen, bevat alleen diervrije materialen en dus ook geen percentage wol meer.”

“PETA viert de barmhartige en vooruitstrevende beslissing van Miss Green om wol de rug toe te keren en te kiezen voor 100 procent vegan stoffen”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “Medelevende consumenten zijn het erover eens dat geen enkele trui of sjaal het waard is om schapen op de scheervloer te trappen, te slaan en te doden, en we verzoeken andere retailers om het toekomstgerichte voorbeeld van Miss Green te volgen.”

Sinds 2014 hebben PETA en haar internationale zusterorganisaties 11 videoreportages over 99 schapenscheerfaciliteiten op vier continenten uitgebracht, waaronder Europa, en bij elk bedrijf werd stelselmatige mishandeling aangetroffen. De meest recente reportages – opgenomen op schapenhouderijen in Australië, ’s werelds grootste wolexporteur – onthullen dat werknemers doodsbange schapen sloegen, hen verminkten en de kelen doorsneden van volledig bewuste dieren die als niet rendabel werden beschouwd. Eén schaap schopte nog bijna een minuut nadat de bedrijfsleider van de schapenhouderij haar keel doorsneed, en hij zei dat sommigen een paar minuten door blijven schoppen.

De wolindustrie is ook schadelijk voor het milieu: mest afkomstig van dieren in de veeteelt heeft aanzienlijk bijgedragen aan de toename van broeikasgassen in de atmosfeer, grootschalige begrazing heeft geleid tot verandering van vegetatie en bodemerosie, en uitwerpselen en ‘dompelbaden’ (een giftige stof waarin schapen worden gedompeld om parasieten tegen te gaan) vervuilen de lokale waterwegen. In het rapport ‘Pulse of the Fashion Industry’ uit 2017 stond wol op de vierde plaats op de lijst van materialen met de grootste milieu-impact per kilo van wieg tot poort.

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te dragen” – roept Forever 21 op om wol te laten vallen.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

 

#