Overwinning! Europees Parlement Stemt Voor Een Einde Aan Subsidies Voor Stierenvechten

Voor directe publicatie:
28 oktober 2015

Contact:
PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

Enorme vooruitgang in de campagne om barbaarse bloedsport te beëindigen die gevoerd werd door PETA en anderen overal in de wereld

Amsterdam – kurken knallen op de kantoren van PETA zusterorganisaties overal in de wereld als gevolg van het nieuws dat een overweldigende 438 van de 687 Europarlementariërs kozen voor een wijziging die ervoor zorgt dat de bloederige stierenvechtindustrie niet langer overeind gehouden kan worden door middel van  €100 miljoen aan EU subsidies. Het “Toros & Taxes” rapport uit 2013, dat werd samengesteld door Spaanse Europarlementariërs, concludeerde: “Zonder deze vorm van steun [stierenvechten] waarschijnlijk op de rand van de financiële afgrond zou staan”.

PETA en andere dierenbeschermingsorganisaties (in het bijzonder in Spanje) hebben jarenlang campagne gevoerd om dit ouderwetse spektakel, waarin duizenden stieren op trage wijze worden gemarteld en gedood, te beëindigen. Voorafgaand aan de plenaire zitting verzocht PETA alle Europarlementariërs om de juiste beslissing te nemen door de wijziging van de Nederlandse Europarlementariër, Bas Eickhout, te ondersteunen en tienduizenden Europeanen sloten zich aan door onze petitie, of die van onze internationale zusterorganisaties, te ondertekenen. Vandaag stond PETA buiten het Europees Parlement en Straatsburg om er zeker van te zijn dat de parlementsleden het bericht luid en duidelijk ontvangen hadden.

“Dit is een uiterst veelzeggend besluit wat de genadeslag zou kunnen betekenen voor de toch al aftakelende stierenvechtindustrie”, zeg PETA-woordvoerder Tim Zijlstra. “Stieren martelen voor vermaak hoort thuis in de Middeleeuwen, niet in de 21e eeuw en met deze stap zijn we dichterbij dan ooit om dit wrede tijdverdrijf te degraderen naar de vuilnisbak der geschiedenis.”

Tijdens een typisch stierengevecht komt de stier de arena in en wordt hij belaagd door mannen op geblinddoekte paarden die speren in zijn rug en nek duwen, wat er voor zorgt dat hij niet meer goed in staat is zijn hoofd op te tillen. De mannen draaien en porren met de lansen om voor significant bloedverlies te zorgen. Vervolgens komen er meer mannen te voet aan die doorgaan met het afleiden van de stier en rondjes om hem heen lopen terwijl ze banderillas – fel gekleurde stokken met harpoenpunt op het uiteinde – in zijn rug steken waarmee het dier immense pijn veroorzaakt en hem verder verzwakt. Als de stier verzwakt is door het bloedverlies komt uiteindelijk de matador tevoorschijn om het stervende dier uit te dagen voor een paar laatste aanvallen voordat hij de stier dood met zijn zwaard. Als hij mist, en er alleen in slaagt om het dier nog meer te verminken, wordt een beul opgeroepen om het uitgeputte dieren dood te steken. De beul zou de ruggengraat moeten doorsnijden maar zelfs dit kan – en gaat vaak – mis gaan wat de stier bewust maar verlamd achterlaat terwijl hij vastgeketend aan zijn horens de arena wordt uitgesleept. Soms worden de oren afgesneden voordat hij weggesleept wordt.

Er is geen rechtvaardiging voor het martelen, verminken en slachten van gevoelige dieren voor vermaak.

Bezoek PETA.nl voor meer informatie.

#