Overwinning: Johnson & Johnson Beëindigt Verdrinkingsproeven op Dieren

Voor onmiddellijke publicatie:

22 maart 2019

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

OVERWINNING: JOHNSON & JOHNSON BEËINDIGT

VERDRINKINGSPROEVEN OP DIEREN

Bedrijf verbiedt wrede, controversiële gedwongen zwemtest na gesprekken met PETA US

Amsterdam – Na besprekingen met PETA US kondigde Johnson & Johnson aan dat het niet langer de hoogst onbetrouwbare gedwongen zwemtest zal gebruiken, waarbij muizen, ratten en soms andere kleine dieren in bekers gevuld met water worden geplaatst waar ze niet uit kunnen ontsnappen en worden gedwongen om te blijven zwemmen zodat ze niet verdrinken. Het bedrijf beloofde de test in de toekomst noch in zijn eigen laboratoria noch in externe laboratoria te gebruiken.

Johnson & Johnson treed in de voetsporen van AbbVie door het gebruik van deze test te beëindigen en PETA US verzoekt nu Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly en Pfizer om dit voorbeeld te volgen.

Johnson & Johnson en andere onderzoekers hebben beweerd dat de gedwongen zwemtest dient als een model voor depressie bij dieren en kan worden gebruikt om de effectiviteit van nieuwe medicijnen voor depressie te testen, maar andere wetenschappers weerleggen dit. Wetenschappers van PETA US evalueerden gepubliceerde studies en ontdekten dat door dieren op deze manier in water laten vallen de effectiviteit van een medicijn bij mensen minder goed wordt voorspeld dan door het opgooien van een muntje. Dieren die in deze tests worden gebruikt, proberen verwoed te ontsnappen door te proberen de zijkanten van de bekers op te klimmen of zelfs onder water te duiken op zoek naar een uitgang. Ze peddelen verwoed en proberen wanhopig hun hoofd boven water te houden. Uiteindelijk beginnen de meeste te drijven.

“Johnson & Johnson heeft de juiste keuze gemaakt door een einde te make aan de gedwongen zwemtest, die niet alleen wetenschappelijk slecht onderbouwd is, maar ook afschuwelijk wreed”, zegt dr. Emily Trunnell, neurowetenschapper van PETA US. “PETA US verzoekt Eli Lilly, Pfizer en Bristol-Myers Squibb om de verstandige, vooruitstrevende leidraad van dit bedrijf te volgen en dieren niet langer op deze manier te terroriseren.”

Vorig jaar publiceerde Johnson & Johnson’s dochteronderneming Janssen een artikel waarin het beschrijft hoe het de gedwongen zwemtest uitvoerde op muizen die waren geïnjecteerd met een gifstof. In 2016, 2015, 2013, 2008, 2007 en 2006 werden ook al vergelijkbare artikelen gepubliceerd door auteurs die aan de bedrijven verbonden waren.

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om op te experimenteren” – verzet zich tegen het speciesisme, het wereldbeeld waarin de mens superieur is aan andere soorten.

Ga naar PETA.nl voor meer informatie over manieren om dieren te helpen.

 

#