Overwinning: Nederlands ingrediëntenbedrijf stopt met bijna-verdrinkingsproef op dieren

Voor onmiddellijke publicatie:

7 mei 2019

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

OVERWINNING: NEDERLANDS INGREDIËNTENBEDRIJF STOPT MET BIJNA-VERDRINKINGSPROEF OP DIEREN

DSM Nutritional Products schaft wrede, controversiële gedwongen zwemtest af na gesprekken met PETA US

Heerlen – Na overleg met PETA US heeft DSM Nutritional Products – dat ingrediënten maakt die worden gebruikt in voedingssupplementen en verzorgingsproducten – bevestigd dat het niet langer de onbetrouwbare gedwongen zwemtest zal gebruiken, waarbij muizen, ratten en soms andere kleine dieren in bekers met water worden geplaatst waar ze niet uit kunnen ontsnappen, waardoor ze moeten blijven zwemmen om te voorkomen dat ze verdrinken.

DSM Nutritional Products voegt zich bij Johnson & Johnson en farmaciegigant AbbVie door het beëindigen van het gebruik van deze test, en PETA US verzoekt nu Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly en Pfizer om dit voorbeeld te volgen.

Proefnemers verbonden aan DSM hebben beweerd dat de test het ‘depressie-achtige gedrag’ van een dier kan meten en potentieel antidepressieve stoffen kan identificeren, maar die theorie is ontkracht. Wetenschappers van PETA US beoordeelden bestaand onderzoek en ontdekten dat door dieren op deze manier in water te gooien de effectiviteit van een stof bij de behandeling van menselijke depressie minder goed wordt voorspeld dan door het opgooien van een muntje. Dieren die in deze tests worden gebruikt, proberen verwoed te ontsnappen door te proberen de zijkanten van de bekers te beklimmen of zelfs onder water te duiken op zoek naar een uitgang. Ze peddelen zich suf en proberen wanhopig hun hoofd boven water te houden. Uiteindelijk beginnen de meeste te drijven.

“Dieren dwingen om in paniek en in doodsangst te zwemmen is afschuwelijk wreed en leert ons niets over menselijke depressie”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “DSM Nutritional Products heeft de juiste beslissing genomen door deze slechte wetenschap achter zich te laten.”

DSM heeft in het verleden 200 muizen en ratten aan de gedwongen zwemtest onderworpen om gezondheidsclaims te maken over ingrediënten zoals DHA, oregano-extract en een stof die voorkomt in koninginnengelei.

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om op te experimenteren” – verzet zich tegen speciësisme, het wereldbeeld dat de mens superieur is. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

 

#