Overwinning: Praxis Stopt Met Verkoop Dieren

Voor directe publicatie:
29 september 2015

Contact:
PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

Populaire bouwmarkt buigt voor druk van PETA en andere dierenbeschermingsorganisaties

Amsterdam – Ondanks dat ze waren gewaarschuwd door PETA over de verschrikkelijke gevolgen van het verkopen van levende dieren begon Praxis in het begin van dit jaar met de verkoop van konijnen, cavia’s, ratten, hamsters, vogels en andere dieren. Nu, nadat ze afspraken hebben gehad met de Dierenbescherming en PETA en meer dan 13.000 e-mails hebben ontvangen van verontruste PETA-aanhangers, is Praxis onder de druk bezweken en hebben ze aangekondigd dat ze zullen stoppen met de verkoop van levende dieren vanaf 1 januari 2016. “We willen een goed voorbeeld geven en zijn, zowel op het gebied van duurzaamheid als van dierenwelzijn”, beschrijft het bedrijf in een persbericht op haar website.

Wat is het probleem met de verkoop van levende dieren? Het te koop aanbieden van levende wezens naast goederen moedigt mensen aan om dieren in een impuls te kopen, zonder klaar te zijn voor een leven vol specialistische verzorging. Als dit gebeurt worden dieren vaak verwaarloosd – onthouden van voldoende voeding, een geschikte leefomgeving, gezelschap, beweging, veterinaire verzorging en andere behoeftes.

Als mensen ontdekken dat het zorgen voor een dier meer aandacht en geld kost dan ze hadden verwacht, dumpen veel van deze mensen de dieren buiten de deur, waar ze bijna geen overlevingskansen hebben, of laten ze achter in asielen. Bovendien castreren of steriliseren meeste dierenfokkers de dieren die ze verkopen niet, deze dieren zullen spoedig hun eigen nest kunnen krijgen, wat de overpopulatie cricis van dieren in Nederland nog groter maakt.

“Dieren zijn geen goederen om in te kopen en te verkopen, en we juichen toe dat Praxis is terug gegaan naar een humaan business model met alleen de verkoop van dierenverzorgingsproducten”, zegt PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra. “We zijn verheugd dat het bedrijf in plaats daarvan mensen die geïnteresseerd zijn in het zorgen voor een dier naar lokale dierenasielen stuurt, waar ze zorgvuldig gecontroleerd zullen worden en waar er nooit een tekort is aan dieren die een liefdevol thuis nodig hebben.”

Ga naar PETA.nl voor meer informatie.

#