PAARDENHEL IN PETRA: ONDERZOEK ONTHULT DAT DIEREN WORDEN GESLAGEN IN DE FELLE ZON

Voor onmiddelijke publicatie:
16 january 2018

Contact:
Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

PAARDENHEL IN PETRA: ONDERZOEK ONTHULT DAT DIEREN WORDEN GESLAGEN IN DE FELLE ZON
Verbod geëist op het dwingen van mishandelde paarden, muilezels, ezels en kamelen om toeristen door de historische stad te vervoeren

Petra, Jordanië – Een nieuw onderzoek van PETA Azië naar de toeristische sector van Petra heeft onthuld dat veel van de meer dan 1.300 ezels, kamelen, muilezels en paarden die – zonder toegang tot schaduw of water – worden gedwongen bezoekers op hun rug of in koetsen in de zinderende hitte te vervoeren routinematig met en zonder zweep worden geslagen en worden overbelast.

Nieuwe videobeelden laten zien dat mannen en zelfs jongens de uitgeputte dieren keer op keer slaan met plastic pijpen, touwen, kettingen en zwepen om ze in beweging te houden. Ook schuren met bloed bevlekte kettingen en touwen tegen de nek van de dieren en in open wonden die onder de vliegen zitten, veroorzaakt door mannen die agressief aan hun teugels trekken om hen verder te dwingen. Er is te zien hoe één begeleider een ezel in de maag schopte toen het dier weigerde nog meer toeristen te vervoeren net na afloop van een vorige rit, waardoor een van de toeschouwers terugdeinsde.

De mishandelingen blijven onbestraft en de wet wordt niet gehandhaafd: een bord dat onder publieke druk werd geplaatst door de lokale toerismeorganisatie, de Petra Development & Tourism Region Authority, adviseert bezoekers om klachten over dierenmishandeling naar een e-mailadres te sturen dat niet eens werkt.

“Het is een regelrechte schande dat zwakke, verwonde, uitgeputte dieren in Petra elke dag met en zonder zweep worden geslagen en het zonder water en schaduw moeten stellen in de woestijnhitte,” aldus PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “PETA en onze internationale zusterorganisaties verzoeken de koninklijke familie in Jordanië om deze mishandelde dieren te vervangen door moderne vervoermiddelen zoals golfkarretjes, zodat toeristen Petra’s rijke geschiedenis kunnen waarderen zonder dierenmishandeling te zien, wat een reis kan verpesten en de reputatie van het land aantast.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “[D]ieren zijn niet van ons om te mishandelen op welke manier dan ook” – merkt op dat de toeristische sector de muilezels en ezels dwingt om met bezoekers op hun rug de 900 treden naar het klooster te beklimmen en weer af te dalen en de paarden om meerdere keren per dag koetsen te trekken op een slopende 10 kilometer lange tocht door de oude stad. Tussen de ritten door worden de dieren zo strak vastgebonden dat ze niet eens kunnen gaan liggen – in plaats daarvan moeten ze in de zon staan tot de volgende klant langskomt. Vaak is er geen veterinaire zorg of hoefsmid aanwezig, en veel dieren lijken zichtbaar te lijden aan kreupelheid, koliek en uitputting.

Voor meer informatie kunt u terecht op PETA.nl. Foto’s en de videobeelden zijn ook te zien op de Facebook-pagina van PETA.

#