PAMELA ANDERSON VERZOEKT GORDON RAMSAY: STOP MET FOIE GRAS

Voor onmiddellijke publicatie:

8 oktober 2018

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

PAMELA ANDERSON VERZOEKT GORDON RAMSAY: STOP MET FOIE GRAS

Ster roept op tot een einde aan het gebruik van ganzenlever voor Wereldveganmaand

Amsterdam – In de aanloop naar Wereldveganmaand in november roept dierenrechtenicoon Pamela Anderson tv-kok Gordon Ramsay op om foie gras te schrappen van het menu van zijn toonaangevende Restaurant Gordon Ramsay en het die maand te vervangen door vegan foie gras.

“[F]oie gras is niets meer dan een aangetaste lever die in een levende hel is geproduceerd”, schrijft Anderson in een brief aan Ramsay. “Gezien uw buitengewone talent twijfel ik er niet aan dat u gerechten kunt creëren waar deze wreedheid niet aan te pas komt.”

Om foie gras te produceren worden eenden en ganzen meerdere malen per dag gedwangvoederd totdat hun levers aangetast raken en tot wel 10 keer hun normale grootte opzwellen. PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te eten of te mishandelen op welke manier dan ook” – heeft reportages uitgebracht over foiegrasmesterijen waarin zieke, stervende en dode vogels te zien waren. Sommigen hadden gaten in hun nek waar ze door de voederbuizen waren doorboord. De productie van foie gras is zo inhumaan dat het verboden is in het Verenigd Koninkrijk en meer dan 12 andere landen.

Bekende chef-koks zoals Alexis Gauthier van Gauthier Soho hebben luxe recepten gecreëerd met vegan foie gras gemaakt van 100 procent plantaardige ingrediënten, inclusief champignons en walnoten.

Anderson bevindt zich in een grote groep beroemdheden – waaronder ook Kate Winslet, Ricky Gervais, Anna Chancellor, Ralph Fiennes, en wijlen Sir Roger Moore – die de campagnes van PETA’s zusterorganisaties tegen foie gras hebben gesteund.

De brief van Anderson aan Ramsay is hier beschikbaar. Ga voor meer informatie over de dierenmishandeling die achter foie gras schuilgaat naar PETA.nl.

#