Pamela Andersons verjaardagswens: vrijheid voor de zeedieren die gevangen zitten in pretparken

Voor onmiddellijke publicatie:

1 juli 2019

Contact:

PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

PAMELA ANDERSONS VERJAARDAGSWENS: VRIJHEID VOOR DE ZEEDIEREN DIE GEVANGEN ZITTEN IN PRETPARKEN 

Ster poseert in nieuwe PETA-campagne om pretparken aan te sporen dieren over te brengen naar zeereservaten

Amsterdam – Pamela Andersons verjaardag is op 1 juli en het enige cadeau dat ze wil is de vrijheid van alle orka’s en dolfijnen die op dit moment gevangen worden gehouden in zeepretparken.

Om aan te tonen hoe klein het gemiddelde bassin is waarin de gevangen orka’s en andere dolfijnen worden gehouden, poseert Anderson poedelnaakt in een badkuip onder de woorden: “Zou jij decennialang in een badkuip kunnen wonen?” De advertentie kan hier worden bekeken.

“Zeepretparken ontzeggen intelligente, sociale dieren alles wat belangrijk voor hen is”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “Net als andere walvisachtigen kunnen orka’s met succes worden overgebracht naar zeereservaten die hun natuurlijke omgeving nabootsen en mogelijk na enige tijd weer worden vrijgelaten in hun thuiswateren, afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van elke afzonderlijke orka.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor amusement” – merkt op dat orka’s in de open oceanen – waar ze thuishoren – complexe banden vormen en tot wel 225 kilometer per dag kunnen zwemmen. In pretparken zwemmen ze rondjes in ondiepe bassins gevuld met chemisch behandeld water, waar het hoge niveau van blootstelling aan de zon huid- en oogaandoeningen kan veroorzaken.

Orka’s en andere dolfijnen navigeren met behulp van echolocatie, maar in bassins kaatst de galm van hun eigen sonar tegen de muren, wat hen tot waanzin kan drijven. De wereldberoemde oceanograaf Jean-Michel Cousteau heeft de gevangenschap van orka’s in bassins vergeleken met het geblinddoekt houden van een gevangen persoon. Orka’s in gevangenschap lijden zowel fysiek als psychisch. Sommige gevangen orka’s hebben kapotte tanden doordat ze knagen aan de metalen staven van hun kooi, en alle gevangengehouden volwassen mannelijke orka’s hebben hangende rugvinnen, een aandoening die zelden voorkomt bij wilde orka’s.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#