Pamela Stuurt Bloemen Naar Tommy

Robert Schoemacher en Marijke Helwegen vragen consumenten hun klerenkast een ?facelift? te geven en hun bont weg te doen

Voor onmiddellijke vrijgave:
18 oktober 2005

Contactpersoon:
Sean Gifford (PETA Europe Ltd) +44 207 357 9229

Amsterdam ? De beroemde cosmetische chirurg Robert Schoemacher en society-vrouw en tv-presentatrice Marijke Helwegen, die geen geheim maakt van de vele cosmetische ingrepen en lifts die ze heeft ondergaan, verschijnen op een paar strategisch geplaatste kleerhangers na, naakt in een gloednieuwe campagne tegen bont van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). De advertentie, met als slogan ‘Geef je klerenkast een facelift: Draag geen bont.’ is de eerste in zijn soort met Nederlandse beroemdheden.

“Het doet er niet toe hoeveel je aan je lichaam hebt laten doen,” aldus Helwegen, “maar als je echt bont draagt, heb je een hart van steen en zul je er altijd lelijk uitzien.”

Het beroemde duo besloot voor de advertentie te poseren, nadat ze de video over pelsdierfokkerijen hadden gezien van Stella McCartney, een ontwerpster die geen bont gebruikt en PETA al jaren steunt. In deze video is te zien hoe pelsdieren leven en sterven voordat ze in bontjassen worden veranderd.

“Als de mensen zouden zien hoe dieren op pelsdierfokkerijen worden behandeld, zouden ze geschokt en woedend zijn,” aldus Schoemacher, presentator van recente tv-programma?s als Make Me Beautiful en Perfect. “Echte schoonheid komt door goed in je eigen vel te zitten, niet door dierenvellen te dragen.”

Waarom vinden Schoemacher en Helwegen dat mensen die bont dragen medeleven-implantaten nodig hebben? Om de kosten te drukken, proppen pelsdierenfokkers de dieren in piepkleine kooitjes, waardoor ze maar een paar stapjes kunnen zetten. Vooral nertsen kunnen erg slecht tegen deze beperkte bewegingsruimte en opsluiting. In het wild zijn het namelijk solitaire dieren met een territorium van soms wel 1.000 hectare moerasland. Het leven in een kooitje is voor nertsen zo frustrerend en angstaanjagend, dat ze zich zelf verminken door hun huid, poten en staart open te bijten en als gekken eindeloos rondjes te lopen. Vossen, wasberen en andere dieren lijden net zo erg en vreten elkaar soms zelfs op als reactie op hun op elkaar geperste opsluiting. Aan het einde van hun veel te korte en ellendige leven worden de dieren vergast, gewurgd of anaal of vaginaal ge‰lektrocuteerd.

Schoemacher en Helwegen sluiten zich aan bij beroemdheden overal ter wereld, zoals de actrices Pamela Anderson en Kim Basinger en het topmodel Christy Turlington, die voor de populaire “I?d Rather Go Naked Than Wear Fur”-campagne van PETA hebben geposeerd. Ook treden ze in de voetsporen van andere bekende Nederlanders die zich inzetten voor dieren, zoals Henny Huisman en Henk Bres.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.