PETA Biedt 1 Miljoen Us Dollar Aan Eerste Wetenschapper Die Voor 2012 Verkoopbaar In Laboratoria Gekweekt Vlees Kan Produceren

Voor directe publicatie:

21 april 2008

 

Contact:

Bruce Friedrich 00 44 020 7357 9229, toestel 224; [email protected]

Will Wright +44 20 7357 9229, toestel 232; [email protected]

 

Norfolk, Verenigde Staten ? Ingrid E. Newkirk, oprichtster en directeur van PETA, geeft de internationale wetenschappelijke gemeenschap een uitdaging: De eerste persoon die met een methode komt om commercieel uitvoerbare hoeveelheden in vitro vlees (oftewel ‘kweekvlees’) tegen een concurrerende marktprijs te produceren, ontvangt een cheque van 1 miljoen US dollar. Dit bedrag is bepaald door het aantal kippen dat ieder uur in de Verenigde Staten wordt gedood ? ongeveer 1 miljoen kippen. PETA?s aanbod komt vlak voor het allereerste in vitro vlees congres dat plaatsvindt in Noorwegen. Wetenschappers komen op dit congres samen om belangrijke wetenschappelijke uitdagingen te bespreken,  een organisatorische structuur te bepalen en fondsen te werven voor hun onderzoeken. Om in aanmerking te komen voor de prijs, moet de hoeveelheid geproduceerd vlees voldoende zijn voor verkoop in ten minstens 10 staten in de Verenigde Staten en tegen een marktprijs die concurreert met de prijs voor kippenvlees op dat moment.

 

PETA geeft aan dat, ondanks de gezonde en heerlijke vleesvervangers (gemaakt van plantaardige eiwitten en specerijen) die op de markt overvloedig aanwezig zijn, consumenten die maar geen genoeg kunnen krijgen van cholesterol en verzadigde vetten in hun voeding op deze manier hun smaak kunnen bevredigen zonder dierenleed te veroorzaken. Een recent onderzoek van de Verenigde Naties (VN) toont eveneens aan dat het fokken van dieren voor voedsel meer broeikasgas uitstoot dan alle auto?s, vrachtwagens en vliegtuigen in de wereld samen en dat het ook een grote rol speelt in landdegradatie en watervervuiling. Omschakelen naar in laboratoria gekweekt vlees zou een zegen zijn voor het milieu.

 

In de Verenigde Staten worden ieder jaar meer dan 40 miljard kippen, vissen, varkens en koeien gedood voor voedsel. De gevoelige snavels van kippen worden afgekapt, ze krijgen drugs toegediend en worden gefokt om z¢ onnatuurlijk snel te groeien, dat ze kreupel raken door hun eigen gewicht. Hun kelen worden doorgesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn en miljoenen worden levend verbrand in plukmachines. Mensen die dieren eten lijden ook. De consumptie van vlees en andere dierlijke producten is overtuigend in verband gebracht met hartziekten, beroertes, diabetes, overgewicht en diverse soorten kanker.

 

“Veel mensen zijn verbaasd om te horen dat PETA ge‹nteresseerd is in vlees dat is gekweekt in laboratoria. Maar het is duidelijk dat we onze eigen afkeer voor vlees eten naast ons moeten leggen om een vriendelijkere wereld tot stand te brengen” zegt Ingrid E. Newkirk. “Een miljoen dollar lijkt misschien veel, maar het is een kleine prijs in verhouding met de potentie die het heeft om miljoenen levens per uur te redden.”

 

Ga voor meer informatie naar PETA?s website GoVeg.com.