PETA geeft tips hoe dieren veilig te houden in hitte

Groep waarschuwt voor het achterlaten van dieren in geparkeerde auto’s en geeft advise dat levens kan redden.

Amsterdam – Na berichten dat een hittegolf extreem hoge temperaturen met zich mee kan brengen deze week, vraagt PETA of u alstublieft deze levensreddende informatie om dieren te redden uit het hete weer kunt delen met uw publiek:

Houdt uw honden binnen. In tegenstelling tot mensen, kunnen honden zichzelf enkel afkoelen door hijgen en het zweten door hun poot-kussentjes. Hoge temperaturen kunnen oververhitting of fysieke schade veroorzaken en het kan zelfs fataal zijn.

Zorg voor water en schaduw. Als dieren buiten worden gelaten, moet er voor gezorgd worden dat ze genoeg water en schaduw hebben, waarbij de verschuivende zon in overweging moet worden genomen. Zelfs korte perioden van directe blootstelling aan de zon kan levensbedreigende gevolgen hebben.

Loop, ren niet. Laat nooit uw hond uit in heel heet of bedrukkend weer door middel van meefietsen en laat hen niet met u hardlopen. Honden zullen instorten voordat ze opgeven, en op dat moment is het misschien te laat om hen te redden.

Laat nooit een dier in een geparkeerde auto zitten in warm weer, ook niet voor maar heel even met de ramen deels geopend. Een hond in een geparkeerde auto kan omvangen worden door hitte in slechts enkele minuten – zelfs wanneer de auto niet direct in de zon staat. Op een dag van 26 graden kan de temperatuur in een auto in de schaduw 32 graden zijn, en de binnenkant van een geparkeerde auto in de zon kan tot wel 70 graden oplopen. Als u een hond in een auto ziet die hulp nodig heeft, noteer de kleur, het type, het merk en het kenteken; probeer de eigenaar te vinden wanneer mogelijk; en bel de lokale dierenambulance of politie.

Zorg ervoor dat iemand op de hond let. Als politie niet reageert of te langzaam reageert en het leven van de hond in direct gevaar lijkt, vindt dan een getuige (of meerdere) die uw inschatting van de situatie kunnen beamen, onderneem dan de nodige stappen om het lijdende dier van de auto te verwijderen en wacht tot de hulpdiensten arriveren. Een hond die tekenen vertoont van oververhitting – zoals rusteloosheid, hevig gehijg, overgeven, vermoeidheid of gebrek aan coördinatie – moet onmiddellijk naar een plek met schaduw worden verplaatst. Stabiliseer de temperatuur van de hond door water te geven en een koude handdoek op het hoofd en borst van het dier te leggen of door de hond in lauw (niet ijskoud) water te leggen. Neem het dier daarna mee naar een dierenarts.

Voor meer informatie, bezoek dan alstublieft PETA.nl.