PETA Protesteert Tegen Dierproeven Ten Behoeve Van Cosmetica

Voor directe publicatie:
10 februari 2012

Contact:
Stichting PETA Nederland, [email protected]; [email protected] (PETA Duitsland)

Amsterdam – Op de Dam in Amsterdam zullen onder het motto “Help ons – Zeg NEE tegen op dieren geteste cosmetica!” vrijwilligers van dierenrechtenorganisaties PETA Nederland en PETA Duitsland protesteren tegen dierproeven ten behoeve van cosmetische producten. Ze gaan angekleed in witte overalls, dragen dierenmaskers en worden vergezeld door vrijwilligers van de Nederlandse dierenrechtenorganisatie Anti Dierproeven Coalitie. De demonstranten gaan er bij de Europese Commissie op aandringen om zich strikt aan het verbod op verkoop van op dieren geteste cosmetica te houden. Het verbod zou op 11 maart 2013 in werking moeten treden.

Wanneer:       Maandag 13 februari, 11.00 uur
Waar:             Op de Dam, Amsterdam

Europeanen zouden echt trots moeten zijn – en zijn dit ook – dat het testen van cosmetica op dieren hier al is verboden”, zegt PETA-woordvoerder Paul Smit. “Het verkoopverbod zorgt ervoor dat bedrijven wereldwijd moeten stoppen met dierproeven als ze in de EU producten willen verkopen. De EU kan echt de wereld veranderen en daarom is het cruciaal dat het verbod er komt zonder vertraging.”

Het EU-besluit in 2003 om alle dierproeven voor cosmetica en alle cosmetica met op dieren geteste ingrediënten in Europa te verbieden, was een enorm succes voor dieren. In 2009 ging het verkoopverbod van kracht, maar er werden nog steeds uitzonderingen voor verschillende dierproeven ten behoeve van cosmetica-ingrediënten toegestaan. De uiterste termijn voor een volledig verbod op de verkoop van op dieren geteste cosmetica – dat voor de gehele Europese Unie zou gelden – is vastgesteld op 11 maart 2013. Maar nu kan onder druk van de cosmetica-industrie deze uiterste termijn meerdere jaren worden uitgesteld. Een vertraging zou betekenen dat er geen motivatie meer is voor fabrikanten om geld te investeren in de ontwikkeling van proefdiervrije testmethoden die de huidige toegestane dierproeven kunnen vervangen. Daarom roepen PETA Nederland en PETA Duitsland de EU op om zich aan de geplande uiterste termijn te houden die door de EU-richtlijn 76/768/EWG is bepaald.

Ga voor meer informatie over het verbod alstublieft naar www.peta.de/eukosmetik
http://action.peta.nl/ea-action/action?ea.client.id=43&ea.campaign.id=11072.

PETA Nederland heeft Engels- en Nederlandssprekende woordvoerders beschikbaar voor interviews.

Uw aanwezigheid wordt op prijs gesteld. Neem om te reageren alstublieft contact op met Christine Esch op +49 (0) 162 6878857 of via [email protected] (PETA Duitsland).

Foto: een soortgelijke PETA India actie (© PETA India)

#