PETA UK en topchef lanceren vegan moules frites ter gelegenheid van Belgische nationale feestdag

PETA UK en topchef lanceren vegan moules frites ter gelegenheid van Belgische nationale feestdag

Receptvideo zonder schaal- of schelpdieren vraagt mensen om eten anders te bekijken

Londen – Woensdag 21 juli is het de Nationale feestdag van België en samen met de Vlaamse topchef Nicolas Decloedt zet PETA UK een vegan variant van het klassieke Belgische gerecht mosselen met frieten op het menu, waarvoor geen enkele mossel kwaad is gedaan. Het volledige recept en de video zijn hier beschikbaar.

Het recept van Decloedt transformeert aardappelpuree tot een eetbare schelp, die vervolgens wordt gevuld met shiitakepaddenstoelen die hebben gesudderd in een bouillon van kombu-zeewier voor een zilte smaak. Serveer met frieten en eet smakelijk!

“De innovatieve vegan keuken floreert en creatieve chefs zoals Nicolas Decloedt wijzen de weg”, zegt Dawn Carr, directeur vegan bedrijfsprojecten van PETA UK. “Nu kan de nationale feestdag in België gevierd worden door mosselen te vervangen door paddenstoelen en kunnen schelpdieren met rust worden gelaten.”

Naast dat het dierenlevens spaart helpt kiezen voor vegan zeevruchten de oceaan te beschermen, zoals wordt besproken in de nieuwe Netflix-documentaire Seaspiracy, die de wereldwijde visserij-industrie onderzoekt en het concept ‘duurzame’ visserij aan de kaak stelt. Mosselkwekerijen produceren bijvoorbeeld ‘zee-afval’, waaronder gebroken schelpen, touw, drijvers en ander restmateriaal, dat vaak door zeedieren wordt ingeslikt. Laat je ze in zee, waar ze thuishoren, dan filteren mosselen en andere schelpdieren verontreinigende stoffen en andere schadelijke chemicaliën uit het water, waardoor ze een essentiële rol spelen in het ecosysteem.

PETA, wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te eten” en dat zich verzet tegen speciësisme – een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht – biedt een gratis vegan startpakket aan op de website. Voor meer informatie kunt u PETA.nl bezoeken of de groep volgen op Facebook of Twitter.

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244;[email protected]

#