PETA verzoekt wereldgezondheidsorganisatie om markten met levende dieren te sluiten om verdere pandemieën te voorkomen

Voor onmiddellijke publicatie:

1 april 2020

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

PETA VERZOEKT WERELDGEZONDHEIDSORGANISATIE OM MARKTEN MET LEVENDE DIEREN TE SLUITEN OM VERDERE PANDEMIEËN TE VOORKOMEN

Groep start wereldwijde campagne om dodelijke ziekten die worden overgedragen door dieren in de kiem te smoren

Amsterdam – Nu covid-19 zich verder verspreidt, zijn er internationale petities gelanceerd door PETA en haar zusterorganisaties om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te verzoeken vleesmarkten waar levende dieren worden verhandeld wereldwijd permanent te sluiten. In een brief aan de directeur-generaal van de WHO wees PETA US erop dat markten vol met zieke en gestreste dieren een voedingsbodem zijn voor dodelijke ziekten.

“De vraag is niet of de volgende pandemie zal plaatsvinden, maar wanneer, zolang markten met levende dieren mogen doorgaan met zowel mensen als andere dieren in gevaar brengen”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “PETA verzoekt de Wereldgezondheidsorganisatie om de verstandige stap te nemen en op te roepen tot het sluiten van deze gevaarlijke markten.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te eten” – merkt op dat vlees niet alleen een hoog risico op besmetting door ziekteverwekkers, waaronder E. coli, campylobacter en salmonella, met zich meebrengt, maar ook geen vezels bevat en vol zit met slagaderverstoppend verzadigd vet en cholesterol. Iedereen die vegan wordt, vermindert zijn of haar eigen risico op hartaandoeningen, obesitas, kanker, beroertes en tal van andere gezondheidsproblemen – en bespaart bijna 200 dieren per jaar dagelijkse ellende en een angstaanjagende dood. In de hedendaagse vlees-, eier-, zuivel- en visindustrie worden biggenstaarten zonder pijnstillers geknipt, wordt bij kippen de keel doorgesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn, worden koeien met geweld van hun geliefde kalveren gescheiden en worden vissen opengesneden terwijl ze nog in leven zijn.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

 

#