Praxis Onder Vuur Voor Betrokkenheid Bij Wrede ‘Huisdier’Handel

Voor directe publicatie:
20 april 2015

Contact:
Stichting PETA Nederland; 0900 235 7382; [email protected]

PETA verzoekt winkel om verkoop van dieren te stoppen na het intense dierenleed dat is onthuld bij Nederlandse broodfokfaciliteiten in nieuw onderzoek

Amsterdam – Vlak na de onthulling van een onderzoek van PETA Duitsland waarin veelvuldig verwaarlozing, leed, ziekte en dood te zien is in de Nederlandse ‘huisdier’handel, verzoekt PETA Nederland aan Praxis om te stoppen met de verkoop van hamsters, cavia’s, konijnen, vogels en andere dieren in haar winkels. Zoals PETA uitlegt in haar online petitie die al door meer dan 10.000 mensen is ondertekend, ondersteunt de verkoop van dieren de wrede huisdierhandel en brengt tevens dieren in gevaar om in een impuls gekocht te worden, alleen maar om verwaarloosd en verlaten te worden, vaak met dodelijke gevolgen.

In het onderzoek van PETA Duitsland naar bijna een tiental Duitse en Nederlandse broodfokkers van kleine dieren zijn schappen te zien vol met verwaarloosde, zieke, stervende en dode dieren, opgestapeld in kleine plastic bakken of overvolle kooien. Dode dieren worden achter gelaten om weg te rotten, en de overlevende dieren leefden vaak tussen hun eigen uitwerpselen. Veel gevoelige dieren waren zo gestrest door de vieze en krappe omgeving dat ze hun toevlucht zochten in kannibalisme en zelfverminking. De onderzoekers vonden ook vriezers vol dode kleine dieren, gefokt om voedsel voor reptielen te worden.

“Dieren zijn levende, voelende wezens – geen snuisterijen die je in een opwelling kan meenemen na een bezoekje aan de bouwmarkt of het tuincentrum”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid Newkirk. “PETA verzoekt Praxis om alle dieren uit de schappen te halen – en in plaats daarvan het winkelde publiek aanmoedigt om goed over hun beslissing na te denken, en een leven te redden door een dier zonder thuis te adopteren van een lokaal asiel.”

PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit, dat “dieren niet van ons om te mishandelen, op welke manier dan ook” – moedigt alle meelevende consumenten aan om altijd te adopteren, en nooit gezelschapsdieren te kopen.

Ga naar PETA.nl voor meer informatie.