RABOBANK ONTVANGT PETA AWARD NA WEIGEREN ZAKEN TE DOEN MET BONTFOKKERIJEN

Voor onmiddellijke publicatie:

29 mei 2018

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

RABOBANK ONTVANGT PETA AWARD NA WEIGEREN ZAKEN TE DOEN MET BONTFOKKERIJEN

Bank krijg prijs voor het weigeren van leningen aan bedrijven die dieren gevangen houden in kleine kooien en ze doden door vergassing

Amsterdam – Een Compassionate Business Award van PETA is onderweg naar het Nederlandse bankconcern Rabobank voor het doorvoeren van een beleid om leningen aan bedrijven in de bontindustrie te weigeren, en de pelsdierhouderij toe te voegen aan de lijst van andere onethische praktijken die de bank weigert te ondersteunen, zoals de productie van angorawol en foie gras en het klonen van dieren voor onderzoek. Het nieuwe duurzaamheidsbeleid van de bank stelt dat het zal afzien van “het aannemen van nieuwe klanten en het ondersteunen van uitbreidingen van bestaande klanten uit de bontsector”. Rabobank is momenteel de grootste financier van de bontindustrie in Nederland, dus dit is een serieuze tegenslag voor de bontfokkers in het land – en een grote overwinning voor dieren.

“Rabobank geeft een uitstekend voorbeeld door stelling te nemen en te weigeren samen te werken met bontfokkers”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “Door zich te distantiëren van een industrie die dieren vergast en vilt voor hun vacht, steekt het bedrijf zijn medelevende houding niet onder stoelen of banken.”

PETA – wiens motto deels luidt dat “dieren niet van ons zijn om te dragen” – merkt op dat nieuwsgierige en normaliter vrij rondlopende dieren zoals vossen, nertsen en chinchilla’s op bontfokkerijen over de hele wereld hun hele leven lang opgesloten zitten in kleine, smerige draadkooien en vaak worden gedood door middel van elektrocutie, het breken van de nek of vergiftiging. De wreedheid die gepaard gaat met de productie van bont heeft luxe modemerken zoals Armani, Gucci, Michael Kors en Versace er recentelijk toe aangezet een bontvrijbeleid door te voeren. In Nederland gaat in 2024 een totaalverbod op de pelsdierhouderij van kracht.

Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

#